Öğrenci Yurtları Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Üniversite sınavı sonuçları açıklandı ve bavullar hazırlandı! Peki Üniversite yurtları hakkında neler biliyorsunuz? Yurtlara neler götürmelisiniz? Yurtlarda neler lazım olur? Bu yazımızda her detayı ile üniversite yurtlarını açıklıyoruz. Öncelikle üniversite yurtlarını ikiye ayıralım; KYK yurtları ve özel yurtlar.

buca kız yurtları

1. KYK Yurtları

KYK yurtları kendi içinde normal ve yarı özel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Normal KYK yurtlarını iki ihtimal doğrultusunda değerlendireceğiz;

1.a. Yarı özel KYK yurtları
Yarı özel KYK yurtlarının eksi yanı denilebilecek tek tarafı, fiyatının normal KYK yurtlarına göre biraz daha pahalı olması, lakin sunduğu özellikleri itibariyle bu para devede kulak kalır. Odalar 3-4 kişilik bazalardan oluşur ki bu bazalar ekstra depolama sağlar. Komodinleri vardır hem ekstra depolama hem de gece yatarken telefonu şarja bıraktığınızda “ben bu telefonu nereye koyacağım” derdini ortadan kaldırıyor. Bazı yarı özel yurtlarda odalarda halı da olduğundan ayakkabıyla girilmiyor bu da oda temizliği açısından çok mühim. Binaları yeni olduğundan rutubet, nem, sıvanın dökülmesi gibi sorunlar olmuyor. Yarı özel KYK yurtlarının çok çok büyük bir kesiminde duş-tuvaletler herkesin odasına ait oluyor. Bu durumda yine hijyen açısından çok önemli bir etkiye sahip. Yemekleri her KYK yurdunda olduğu gibi -yarı özel, normal farketmez- 8-9 çeşit çıkan yemekten istediğinizi seçersiniz, yani çıkan standart menüye maruz kalma durumu söz konusu değil. Çamaşırhanelerdeki makinalar yeni olduğundan çamaşırlarınızı yıkadığınızda gri bir tonda geri almazsınız, temizce paklar.

öğrenci yurtları hakkında bilmeniz gerekenler

1.b. Normal KYK yurtları
Bahsettiğimiz gibi, Normal KYK yurtlarını ikiye ayırarak değerlendireceğiz;

A-) Eski binalı normal KYK yurtları
Bina yaşı muhtemelen sizinle akran olan bu yurtlar -eğer ki vizyon sahibi bir yurt müdürü yoksa- 6 kişilik ranza sistemli odalardan oluşur. Dolapları dar fakat uzundur. Bu yüzden kıyafetlerinizi istiflerken bol bol pantolon da asılabilen askılıklardan almalısınız. Tahminen 8-10 tane askılık sizi kurtarır gibi. Odada mini buzdolabı bulunur fakat buzluğu “Nofrost” değildir o yüzden size tavsiyem buzluğu pek kullanmayın. Odalar orta büyüklükle olup, oda içinde çok fazla yaşam alanı olmaz. Şayet odada bir gün geçirecekseniz oda içinde gezmek gibi bir durum söz konusu değil. En fazla yatağınızdaki yatış şeklinizi değiştirebilirsiniz. Odadan çıkalım ve koridora bir bakalım. Koridor hakkında denilecek pek bir şey yok, genelde sigara kokar. İçerde içilmesi yasak olmasına rağmen kimse denetlemez, kapıdaki güvenlikten ateş isteyen oda arkadaşlarım vardı. Kışın “hava soğuk” diyerek, yazın da “çok sıcak” diyerek koridorda içerler. Dışarısı sıcak deyince aklınıza “Klima mı var?” Sorusu gelmesin. Olur mu öyle şey? Gelelim Banyo-Tuvaletlere. Bizim bulunduğumuz KYK yurdunun her katında iki koridor ve her koridorda tuvalet banyo vardı fakat o tuvalet-banyonun içinde 3 tane duş, 3 tane de tuvalet vardı. Bu 3 duşun 1 tanesinin fıskiyesini öğrenciler defaatle kırdıklarından, bir tanesi hiç çalışmazdı. Diğerinin ise kilidi kırıktı. Haliyle kullanabilinen 1 duş vardı. Kendinizi bu duruma hazırlamalısınız. En kötüsünü böyle düşünürseniz, 2 duş aktif olduğunda belki sevinebilirsiniz. Gelelim yemekhaneye, gerek yarı özel yurtta gerek ise normal KYK yurdunda, yemekler güzel çıkar. Çıkan 8-9 farklı çeşit yemekten istediğinizi istediğiniz kadar alır, hakkınızın üzerine çıkarsanız -ki genelde 3-5₺ çıkılır- tıka-basa doyarsınız.

B-) Yeni Binalı normal KYK Yurtları
Yukarıda yemek için dediğimiz her kelime burada da geçerlidir. Hızlıca oda, banyo-tuvaletlere geçelim. Odalar 3-4 kişilik bazalardan oluşur. Baza olması size ekstra depolama alanı sunar ki bu muazzam bir özellik. Dolaplar Eski binalı KYK yurtlarıyla aynı da olabilir, bir tık daha geniş olabilir. Bu yurt müdürünün vizyonuna bağlı. Her yatağın başında komodinleriniz olur ve bu da ekstra depolama demektir. Tuvalet banyolar illere göre çeşitlilik göstermekle beraber odalara özel duş-tuvalet de olabilir, koridorda herkese açık da olabilir. Bu durum çok değişken olduğundan bir kesinlik sunamıyoruz.

2. Özel Yurtlar

Özel yurtlar aslında çok geniş bir mesele fakat biz olabildiğince kısa şekilde anlatmaya çalışacağız.

Önce apartlardan bahsedecek olursak, mutfağı, banyosu ve tuvaleti de içinde olan bir oda verirler. Apartın fiyatlandırmasına göre değişmekle beraber 1-2-3 kişilik odalar olabilir bunlar. Mutfak masrafınız size aittir. Yani ödediğiniz aylık “kira” haricinde bir kalem olarak da mutfak masraflarını eklemelisiniz. Eğer ki tek kişilik odada kalabilecek maddi güçteyseniz zaten mutfak masrafını dert etmezsiniz, kendinize ait 1+1 ev tutmuş gibi olursunuz fakat interneti tüm apartla paylaştığınız bir ev gibi düşünün 🙂

Gelelim özel yurtlara. Bir takım vakıflara bağlı olan, farklı illerde şubeleri olan yurtların ilden ile kaliteleri oda durumları değişmektedir. Yani belli bir standartı yoktur. Kendi adıma örnek verecek olursam ben bir yurdun Tekirdağ şubesinde ve Sinop şubesinde kaldım. Tekirdağda odalar 4 kişilik bazalardan oluşuyordu ve tuvalet-banyo odanın içersindeydi. Fakat Sinop’ta odalar 6 kişilik ranzaydı. Duş-tuvalet koridorda ortaktı. Haliyle belli bir standartı yakalamak bir hayli zor. Kayıt yaptırmak istediğiniz yurdu görme imkanınız varsa mutlaka gidin görün. Yoksa fotoğraflarına bakın. Orada kalmış birini bulmaya çalışın. Özel yurtların genelde interneti iyi oluyor. Bazıları “Steam, LoL istemcisi” gibi şeylere girmeyi engelliyorken, bazıları da engellemiyor. Ha 130 ping ile LoL veya CS oynamak ister misiniz bilemiyoruz fakat yine de bu bilgiler size lazım olacaktır.

3. Yurtlara neler götürmelisiniz?

Burada sizlere gömlek, pantolon, pijama gibi şeyleri sayacak değiliz. Götürmeniz gerek kıyafetler dışında neler çok önemli onlardan bahsedeceğiz. Fakat listeye başlamadan önce gideceğiniz ilin mutlaka kış şartlarını araştırın, yaşayanlardan öğrenin ki orada soğuktan donmayın. Gelelim listemize;

1. Kilit: Eğer bazası olan bir yurttaysanız, bir tane bazaya bir tanede dolaba olmak üzere iki kilit işinizi görür.
2. Uzatma kablosu: Genelde her yatağın yanına priz koymazlar. Bu yüzden uzatma kablosu mutlaka edinin.
3. Dandik kumaştan, katlanabilir kirli sepeti: Tam adını bilmediğimizden böyle yazdık. Bu zımbırtı katlanıp minicik olabiliyor, bu yüzden valizde yer kaplamaz. Eğer ki kirlileri bazanın altında herhangi bir yere atarım diyorsanız siz bilirsiniz ama o baza altı çok lazım olacak.
4. Çay bardağı/Kupa: Minimum bir tane bulunsun. Kahvaltılarda karton veya metal bardakta çay içmekten bıkarsınız. Ayrıca o metalin tadı iğrenç. Gittiğiniz şehirden de edinebilirsiniz.
5. Küçük Termos: Ne alaka diyebilirsiniz fakat birinci dönemin ortasında geldiğinizde, giderlerin büyük bir kısmının çay-kahve içmek olduğunu görünce termos edinmek isteyebilirsiniz.
6. Havlu: Bunu özellikle yazmak istedik. Eksik havlu götürmek çok sorun olabiliyor. Bu yüzden 1 vücut, 1 baş, bir de el yüz yıkamak için havlu bulundurmanızda fayda var.
7. Terlik: Mümkünse iki adet. Biri duş için (emin olun o ortak duş terliğini kullanmak istemezsiniz) diğeri de soğuk kış günlerinde ayaklarınızın kadim dostu olacak bir terlik.
8. Tuvalet kağıdı: Bunu 1 veya 2 tane evden atın valize, yurdun ilk günü belki yurtta olmayabilir (KYK’larda yok zaten) veya öğrenci akınına maruz kalan BİM, A-101 gibi marketlerde kalmayabilir. Bu yüzden yanınızda bulundurun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.