Öğretim Görevlisi Maaşları, Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur Şartları Neler?

Üniversiteyi Bitirdiniz ve İş Hayatına Atılacaksınız. Fakat Eğitimin İçinde olmak İstiyorsanız Kesinlikle Öğretim Görevlisi Olmayı Tercih Edebilirsiniz. Peki Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur? Öğretim Görevlisi Maaşı Ne Kadar? Öğretim Görevlisi Olmak İçin Gerekli Şartlar Neler? Tüm Sorularınızın Cevapları Haberimizde…

Öğretim Görevlisi Nedir?

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından görevlendirilen ve üniversitelerde öğretim veren kişilere öğretim görevlisi adı verilmektedir. Öğretim görevlisi olabilmek için herhangi bir akademik kariyer şartı aranmamaktadır. Yüksek lisans ya da doktora görevlerinde olan bir kişi de öğretim görevlisi olabilir.

YÖK, üniversiteler için öğretim görevlisi yetiştirmek adına belli dönemlerde öğretim görevlisi başvurularını almaktadırlar. Genel olarak ihtiyacın dört katı civarında bir başvuru alınmaktadır ve bunlar arasından öğretim görevlileri seçilmektedir.

Öğretim Görevlisi Maaşları 

Son alınan resmi verilere göre öğretim görevlisi maaşları 3600 TL civarındadır. Bu maaşlar derece ve kademelere göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak bu fark ortalama olarak 50 TL civarı olmaktadır. Şuan için en yüksek öğretim görevlisi maaşı 3678 TL’dir.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Üniversitelerde öğretim görevlisi nasıl olunur diye bakıldığı zaman bunun için öncelikli olarak aranan bazı şartlar olduğunu söylemek mümkündür. Yüksek Öğretim Kurulu bu aşamada öncelikle herhangi bir lisans programından mezun olmuş olmanız şartını aramaktadır. Lisans mezunu olan kişilerin öğretim görevlisi kademelerine yükselebilmeleri için Akademik Lisans Eğitim Sınavı’na (ALES) girmeleri gerekmektedir. Başvurularda iddialı bir konuma gelebilmek için öncelikle ALES sınavından iyi bir puan almanız gerekmektedir. Başvurularda iddialı olmak istiyorsanız bu puanın en az 80 civarı olması gerekebilir. ALES sınavından sonra sizlerden uluslararası geçerliliğe sahip olan dil sınavlarından başarılı bir sonuç almanız şartı istenmektedir. Başvurularda ALES’ten aldığınız puanın yüzde altmışı, dil sınavından aldığınız puanın da yüzde kırkı alınacak ve bu şekilde sizlere bir puan verilecektir. Ortaya çıkan bu puana göre ise öğretim görevlisi alımları yapılacaktır. Ön değerlendirme aşamasından sonra adaylar bir de yazılı bir sınava tabii tutulmaktadırlar. Bu sınavın iyi geçmesi, şansınızı oldukça arttıracak bir etkendir. Yazılı sınavın da iyi geçmesinin ardından ALES puanının yüzde 30’u, lisans ortalamanızın yüzde 30’u, yazılı sınav sonucunuzun yüzde 30’u ve yabancı dil sınavının da yüzde 10’luk kısmı baz alınarak esas puanınız ortaya çıkacaktır. Bu puana göre de adayla belli bir sıraya konulacak ve görevlendirmeleri de bu şekilde yapılacaktır.

Öğretim Görevlisinin Yaptığı İş Tanımı:

Öğretim görevlileri ders verme ve uygulama derslerini vermektedir. Öğretim görevlileri meslek okullarında yada Fakültelerde eğitim verebilir. Öğretim Görevlileri sınav yapabilir tez hazırlatabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.