Prostat Kanseri Tanısında En Geliştirilmiş Yöntem Galyum-68 PSMA PET/CT

PSMA PET CT nedir?,Lutesyum tedavisi nedir?, Prostat Kanseri Neden Olur?

Prostat Kanseri Tanısında En Geliştirilmiş Yöntem Galyum-68 PSMA PET/CT

Prostat kanserine etki eden faktörlerin tam olarak neler olduğu bilinmiyor ancak bu kanser ile ilgili yapılan bilgilendirmelerden en önemlisi ve en göze çarpanı, kanserin erken dönemde belirti vermemesidir. Daha çok ikinci evreden sonra kendini gösteren prostat kanseri, erken dönemde tanılanması için hastanın periyodik olarak sağlık kontrolünden geçmesi önemlidir.

Modern tıp teknolojisinin ilerlemesi sayesinde, birçok kanser türünde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanı mümkün hale getirildi. Galyum-68 PSMA PET, prostat kanserinin tanılanması ve tespitinden kullanılan ultrason, tomografi, MRI gibi görüntüleme yöntemleri gibi tetkiklerden çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu da son dönemlerde bu tekniğin çok daha fazla tercih edilmesini tetiklemektedir.

galyum-68-psma-pet-ct

Prostat Kanseri Neden Olur?

Prostat kanseri, erkekler arasında akciğer kanserinden sonra en çok ölüme neden olan ikinci kanser türüdür. Araştırmacı uzmanlar, prostat kanserinin nedenleri hakkında bilgi verirken, farklı yönde bilgi vermektedir. Bir kesim araştırmacıya göre genetik yatkınlık (kalıtsal veya ailevi) etkenlerin etkili olduğu yönünde iken bir diğer grup ise çevresel faktörlerin kanser oluşumunda etkili olduğunu ileri sürmektedir. Ancak her iki görüşten daha net ve doğru olan görüş, prostat kanserinin doğal yaşlanma süreci ile daha fazla görüldüğü görüşüdür. Erkeklerde ailede kalıtsal bir durum yoksa 50’li yaşlardan sonra prostat kanseri görülürken, genetik yatkınlık söz konusu ise yaş sınırı 35 yaşına kadar düşebilmektedir. Sebep ve etkenler ne olursa olsun, prostat kanseri, son derece tehlikeli bir hastalıktır…

Prostat kanserine dikkat

Yukarıda verdiğimiz bilgilerden de anlaşılacağı üzere ciddiye alınmayacak bir kanser türü olmayan prostat kanserine karşı tedbirli olunması gerekiyor. Özellikle de ailede kalıtsal bir durum söz konusu ise tedbirleri daha bir üst düzeyde almanın gerekli olduğunu unutmamak gerekir. Günümüz tıp teknolojisinin gelişmiş cihazları ve tetkikleri ile kısa sürede prostat kanseri riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu gelişmeler arasında yer alan Galyum-68 PSMA PET taraması ile risk değerlendirmesi kolay bir şekilde yapılarak, kansere karşı tedbirli olabilirsiniz.

PSMA PET CT nedir?

Pozitron emisyon tomografisi ( PET/CT)  teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilmesinden elde edilen görüntüleme yöntemi ile birçok hastalığa tanı konulabilmektedir. Nedeni bilinmeyen ateş, büyük oranda kanserlerin evrelemesinde ve tanı konulamayan birçok hastalığa karşı kullanılabilen PSMA PET/CT, prostat kanseri taramasında da uzmanlara önemli bilgiler veren bir görüntüleme yöntemidir. Yukarıda prostat kanseri risk faktörlerini incelerken, genetik yatkınlığı olanların daha bir tedbirli hareket etmeleri gerektiğini vurgulamıştık. Ailede kalıtsal bir hastalık söz konusu ise 35 yaşından sonra erkeklerin yılda en az 2 defa kanser taraması yaptırmaları gerekmektedir.

Prostat kanserinde metastaz

Prostat kanseri, riskli kanser gruplarından biridir. Erkeklerde en çok ölüme sebebiyet veren akciğer kanserinden sonra gelen bu kanser türü, yukarıda da belirttiğimiz gibi erken dönemde belirti vermediği için çoğu zaman hastalar bunu çok sonra öğreniyorlar ve bu da tedavinin daha az başarılı olmasını etkiliyor. Tıp dünyasında prostat kanserine karşı yürütülen çalışmalar arasında yer alan Lutesyum tedavisi, metastaz yapmış kanserlerde, hücreleri hedef alarak, hücrelerin yok edilmesini sağlıyor ve böylelikle kanserin daha fazla yayılması engellenmiş oluyor.

Lutesyum tedavisi nedir?

Prostat kanseri de diğer kanser türleri gibi 4 evreden oluşmaktadır. İlk evrede olan kanser, sadece prostat içerisindedir ve diğer dokulara yayılmamıştır, yani tedavisi ilaçlarla yapılabilen bir kanser türüdür. İkinci evrede ise prostat içerisindeki diğer dokulara da yayıldığı görülür, üç ve dördüncü evrelerde ise kanserli hücreler, hastanın diğer doku ve organlarına yayılım göstermiş yani metastik bir kansere dönüşmüştür. Elbette bu tip kanserli hastalar için de geliştirilen tedavi yöntemleri vardır. işte bu yöntemler arasında en sağlıklı sonucu veren yöntem, Lutesyum tedavisidir. Lutesyum tedavisi, hastaya damar yolundan radyoaktif madde enjekte edilerek, kanserli hücrelerin üzerine yapışması ve bu hücreleri yok etmesine verilen isimdir. Daha geniş bilgi için daha önceki yazımızı “Lutesyum tedavisi nedir?” başlığını inceleyebilirsiniz.

Prostat kanseri görüntülemesi

Kanser oranının dünya genelinde daha fazla yayılması ile birlikte tıp dünyasında buna karşı üretilen tedavi yöntemleri de artış göstermeye başladı. Prostat kanseri görüntülemede geliştirilen cihazların yaygın şekilde kullanılması sayesinde hastalık ile mücadele etme de daha başarılı sonuçlar vermektedir. Peki, prostat kanseri görüntüleme yöntemleri nelerdir?

  • Transrektal ultrasonografi (TRUS)

Prostat bezinin değerlendirilmesinde en sık kullanılan görüntüleme yöntemi Transrektal ultrasonografi (TRUS)’dur. Geliştirilen teknikler sayesinde, daha yüksek çözünürlüğe sahip problarla yapılmaktadır.

  • Bilgisayarlı tomografi (BT)

Kanser taramalarında en sık kullanılan görüntüleme yöntemlerinin başında Bilgisayarlı tomografi (BT) gelir. Ancak yumuşak doku görüntülemesinde diğer yöntemler kadar başarılı olmadığını belirtmek gerekiyor.

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)

MR ya da halk dilinde “emar” birçok hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Prostat kanserinde de sık kullanılan bu yöntem ile kanserli bölgeler tespit edilmektedir. Geliştirilen Multiparametrik Prostat MR cihazları, hem daha konforlu hem de kanserli hücrelerin tespitinde daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Prostat kanseri ciddi bir kanserdir

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi erkeklerde ölüme en çok neden olan ikinci kanser türü olan prostat kanseri, erken dönemde tanılanmaması durumunda, hastanın ölümüne sebebiyet verebilen bir hastalık haline gelebiliyor. Bu nedenle yılda en az 2 defa kanser taramasından geçilmesi önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.