Savcı Maaşları, Savcı Nasıl Olunur? Savcıların Görevleri Neler?

Savcılık Mesleği Türkiye’de Yargı İçin En Önemli Mesleklerden … Peki Savcılar Ne Kadar Maaş Alıyor? Savcıların Görevleri Neler? Savcı Nasıl Olunur? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Nasıl Savcı Olunur?

Savcı olmak dünya üzerinde çok itibarlı, çok saygın ve bir o kadar disiplin gerektiren meslek türüdür. Hukuk fakültesini bitirip mezun olan pek çok avukat adayı savcı olma gayretleri içerisine girmektedir. Savcı nasıl olunur sorusuna gelecek olursak öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından aranan niteliklere sahip olmak gerekir. Bu nitelikler; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, giriş sınavının yapıldığını yılın birinci günü itibarıyla 35 yaşını geçmemiş olmak, Hukuk fakültesinden mezun olmak, kamu haklarından yasaklı olmamak ve askerlikle ilişkiniz olmamasıdır. Eğer siz de yukarıda belirtilen niteliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu sınavlara katılmanız gerekir. Sınavı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra sıra mülakatlara gelmektedir. Savcı adayları teker teker kurul karşısına çıkarak sözlü mülakata tabi tutulur. Bu iki aşamayı geçtikten sonra değerlendirme süreci başlamış olacaktır. Bu süreçte %70 yazılı sınavdan %30 sözlü mülakattan aldığınız puanlar birleştirilir. Değerlendirme sonunda olumlu bir cevap aldığınız takdirde son olarak savcılık stajını yapmak kalır. Stajı tamamlamanız ardından siz de savcı olarak görev almaya başlayabilirsiniz.

 Savcı Ne İş Yapar?

Savcı olmak için gereken aşamaları anlattıktan sonra savcı ne iş yapar sorusuna değinelim. Savcı, haberdar olduğu suçlara doğrudan kendisi veya emniyet güçleri tarafıyla el koyup, olay hakkındaki tüm delilleri topladıktan sonra kamu davası açıp açmama konusunda öngörüde bulunan, karar veren açılan davalarda makamını temsil eden bir meslek türüdür. Savcılar, kamu davası açmak, şüpheli sanıkları sorgulamak, kanıt toplamak, iddianame hazırlayıp yargının bahşettiği kararları yerine getirmek, belli bir suçtan yargılanıp zarar gören kişi ve bireylerin hakkını savunmak gibi sorumlulukları vardır. Savcılar genel olarak bürolarda ve mahkemelerde görev alırlar. Görevleri gereği oluşan suçlarda olay yerine inceleme yapmaya giderler. Savcı olmak ciddi bir sorumluluk isteyen, yoğun, stresli ama aynı zamanda çok saygın bir meslektir. Görevinin dezavantajlarından biri ise olay yerine giderken uygunsuz ortamlardan geçip istenmeyen görüntüler ile karşılaşabilirler. Bunun en iyi örneği cinayet suçlarıdır. Bir diğeri ise atama sebepleriyle sürekli yeni bir düzen kurmaya çalışmaktır.

 Savcı Maaşları Ne Kadardır?

Savcılar düzenli çalışma saatlerine ve iyi imkânlara sahiptir. Savcı maaşları genel olarak görev sürelerine göre değişiklik göstermektedir. Savcı adayları göreve 3.994 TL ile başlar. 8. derecede bulunan savcılar 5,718 TL, 7. derecede bulunan savcılar ise 5,718 TL ile görev yapar. 6. derecede bulunan savcılar 6,149 TL, 5 derecede bulunan savcılar 6.359 TL 4. derecede bulunan savcılar ise ayda 6.656 TL maaş alırlar. 3. derecede bulunan savcılar 6.872 TL, 2. derecede bulunan savcılar 7.239 TL, 1. derecede bulunan savcılar 7.239 TL, maaş verilmektedir. Birinci sınıfa ayrılmış savcılar 9.862 TL gibi bir rakam alırken, birinci sınıf savcılar ise 10.276 TL maaş almaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.