Şiddet Gören Kadının Hukuki Hakları Nelerdir?

Şiddet Gören Kadının Hukuki Hakları Nelerdir? , Şiddet Durumunda Kadının Yasal Hakları, Şiddet Gören Kadının Yasal Hakları,

ŞİDDET GÖREN KADININ HUKUKİ HAKLARI NELERDİR?

Kadına şiddet tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizin de ciddi bir problemidir. Bu durumun yaşanmaması, caydırıcılığının artması ve kadına yardım noktasında şiddet gören bireye hukuk sistemi tarafından birtakım haklar verilmiştir. Devlet politikasında önemli bir yer tutan kadına şiddetle mücadele edebilmek için ‘’ Şiddet gören kadının hukuki hakları nelerdir? ‘’ noktasında bilgi sahibi olunmasında herkes için fayda vardır.

Kadına herhangi bir birey tarafından gerçekleştirilen fiziksel, ekonomik, cinsel ve psikolojik olarak hasar veren her davranış kadına şiddet olarak tanımlanır ve bu kapsamda değerlendirilir. Özel veya toplu alanlarda gerçekleşen sözlü ve fiziksel şiddete uğranıldığında başvurulabilecek resmi ve gönüllük esasına dayanan kurumlar bulunur. Şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi altındaki her kadın

  • Valilik
  • Kaymakamlık
  • Polis Karakolu
  • Jandarma Karakolu
  • Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile Mahkemeleri
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlükleri
  • En yakın sağlık kuruluşları
  • ALO 183
  • 112 Acil Yardım
  • Gelincik Hattı
  • KADES (Kadın Destek Sistemi)

Bu kurumlara başvurabilir ve gerekli yardımı alabilir.

Ülkemizde kadınlar Ailenin Korunması ve Kadına Karşı şiddetin önlenmesine yönelik kanundan yararlanabilir. Kanunun amacı kadınlara ve çocuklara uygulanan, tek taraflı ve sürekli şiddeti azaltmak ve sıfıra indirmektir. 6284 sayılı bu kanundan aile içinde şiddet gören eşi, çocuk ve aynı evde yaşayan diğer aile bireyleri, yani akrabalar yararlanabilir. Gönül rızası ile ilişkisini kesmesine rağmen tek taraflı ve ısrarlı bir şekilde takip edilen mağdur kadınlar, Mahkeme tarafından boşanması kesinleşmiş ve ayrı yaşama hakkı olduğu halde sıkıntı yaşayan eşlerinde bu kanundan yararlanmak hukuki hakkıdır.

KADINA ŞİDDETTE ŞİKAYET VE İHBAR BAŞVURUSUNDA KİMLER BULUNABİLİR?

Direkt olarak saldırıya uğrayan kişi ihbar başvurusunda bulunabilir. Bunun yanında aynı çatı altında yaşan çocuk, akraba ve olaya şahit olan komşu ve yabancılar da ihbarda bulunabilir. Resmi kanallardan alınacak yardımlar için direkt olarak Valilik, Kaymakamlık, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Polis merkezlerine başvurulabilir. Bu durumda korkulan veya çekinilen bir konu olan masraflarda da sıkıntı olmamaktadır. Çünkü kadını korumaya yönelik yasa gereğince tüm başvurular ve yardım talepleri ücretsizdir.

KADIN İÇİN MAHKEMELER HANGİ TEDBİRLERİ ALIR?

Kadının korunması ve şiddete uğramaması için idare ve yargı birimleri birtakım tedbirler uygulamaktadır. İhbarda bulunan ve başvuru kanallarıyla bu birimlere başvuran herkes gerekli görüldüğü takdirde tedbirlerden yararlanabilir. Şiddet gören kadının hukuki hakları bu tedbirleri kapsamaktadır. Mahkeme yoluyla hakim korunma kararı verilen kişinin iş yerini de değiştirebilir. Korunan kadın bireyin evliliği devam ediyorsa ortak yaşam alanından ayrılarak yeni bir yerleşim yerine yerleştirilmesine karar verilebilir. Şiddet gören kadının hayati bir tehlikesi bulunuyorsa koruma altına alınır ve gelebilecek tehlikelerin korunması adına kolluk kuvvetleri teyakkuzda olur. Şiddet gören kadın yalnız başına değil ve çocuğuyla birlikte mağdur olduysa idari makamlar çocuğun kreşe gönderilmesi için çalışma yapar. Bu süreçte gerekli görüldüğü takdirde aile konutuna tapu müdürlüğünce şerh koyulabilir. Şiddet gören kadın mahkeme kararı ile kimlik bilgilerini ve diğer belgelerini değiştirebilir. Vali ve Kaymakam kadına geçici süre maddi yardımda bulunabilir.

Tüm bu durumların yanında şiddet uygulayan kişi evden uzaklaştırma, iletişim kanallarıyla kişiyi rahatsız etmeme cezası alabilir. Belirli bir kilometre içerisinde kadınla yakın mesafede bulunması mahkeme kararıyla yasaklanabilir. Aynı zamanda şiddet uygulayan birey kadın ve çocukların okul, iş yeri ve konuta yaklaşmamasına dair kararlar verebilir. Her türlü şiddet gören kadın mülki ve adli makamlardan yardım isteyebilir ve onlardan yararlanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.