Suriyeli Mültecilerin Durumu ve Türkiye Sınırlarındaki Dağılımı

Türkiye’nin PKK teröründen Sonraki En Büyük Sıkıntısı Suriyeli Mülteciler… Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Sayısı Ne kadar?Suriyeli Mülteciler Ülke Ekonomisine Zararı ve Faydaları, Suriyeli Mülteciler Hangi İllerde Daha Fazla… Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Türkiye’nin terörden sonraki en büyük sıkıntısı Suriyeli Mülteciler… Her geçen gün artıyor ve maalesef bir çare bulunamıyor. Bir de ekonomik olarak bir yönü var… Mülteciler Türkiye ekonomisine de büyük zarar vermekte olduğu düşünülmekte. Peki gerçek böylemi?

Dünyada her 125 kişiden biri mülteci durumunda.2016 Mart ayından itibaren 4.9 Milyon Suriyeli ülkesini terk ettiği belirlenmiştir. Ayrıca Suriye içinde de 8.5 milyon civarında vatandaşın Suriye sınırları içerisinde yer değiştirdiği belirtilmekte. Peki Suriyeli mülteciler hangi ülkelerde barınıyor… Tabi ki ilk sırayı 2.7 milyon Suriyeli mülteci ile Türkiye çekiyor. Sonrasında sırasıyla 500.00 kişi Lübnan 600.000 kişinin Ürdün ve 750.000 kişininde Irak’ta yaşadığı bilgisi mevcut. 2011 yılında Türkiye’ye mülteci girişi sadece 9.500. 2016 yılında ise bu rakam 3 milyon kişiyi bulmakta. Bu durum yüzünden Türkiye dünyadaki en fazla mülteciyi barındıran ülke konumunda zirvede. Buda Türkiye’nin Nüfusunun neredeyse %3.5 civarına denk gelmekte. Suriye mültecilerin Türkiye’deki dağılımları ise söyle %15 civarı Mülteci kamplarında kalan diğer %50 lik kesim ise başta Gaziantep Kilis Hatay Şanlıurfa  Adana olmak üzere sınır kentlerde ve kalan %35 lik kesim ise Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşamakta.  Tabi ki bu rakamlar resmi rakamlar. Kayıt dışı Suriyeli mültecilerin sayısının ise 250.000 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Suriyeli Mültecilerin Türkiye Ekonomisine Katkıları:
Suriyeli mültecilerin içinde Zengin iş adamları da mevcut. Bu kişiler Türkiye’de girişimlerde bulunmakta. Türkiye’de 2011 yılında 165 Suriye sermayeli şirket bulunurken 2016 yılında bu rakam 2150 civarına yükselmiştir. Suriyelilerin yabancı sermaye toplamı 400 Milyar lirayı geçmiş durumda.

Suriye Mültecilerin Yaş Profili:
Suriye’den ülkemize mülteci olarak gelenlerin neredeyse yarısı 18 yaş altı gençlerden ve çocuklardan oluşmakta. Yüzdelik dilime bölersek %52 si 18 yaş altı , %32 18-30 yaş ve %16 ise 30-50 yaş arasında mültecilerden oluşmakta. Türkiye olarak bu genç nüfusu değerlendirebilirsek ve bu genç nüfusunda iş gücüne dahil edebilirsek Türkiye’nin potansiyeline büyük katkı sağlayabilir. Tabi ki bu nüfusun eksi yönleri de mevcut. Kayıt dışı çalıştırılan her 10 mülteci 5-6 Türk işçisini işsiz bırakabilmekte.

Financial Times Gazetesinin 16 Mayıs baskısında yayınlanan bir haberde Suriyeli mültecilerin Türkiye ekonomisine katkıda bulunduğu iddia edilmiştir. Bazı Türk ekonomistler bunu onaylarken bazıları da kesinlikle karşı çıkmaktadır. Suriyeli Mültecilerin Türkiye’ye ekonomik anlamda çok büyük bir yük olduklarını belirtmektedir.

Türkiye’nin Savaş durumundaki Suriye ile ticaret hacmi aslında 2012 yılından beri artmaktadır.Genellikle Güneydoğu bölgesi ile yapılan İthalat ve İhracat 2012 yılından beri ortalama %3 büyüyerek devam etmektedir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.