Tırnak Mantarı Tedavisi , Belirtileri ,Temizleme ve En Etkili İlaçlar

Tırnak Mantarı Ülkemizde Her 100 Kişiden 2 sinde Görülmekte. Bazılarında Rahatsız Edici Boyutlarda Değil İken Bazılarında Çok Acı verici ve Çok Kötü Bir Görüntü Oluşturabilmekte. Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir? tırnak Mantarı Lazer Ameliyat ve İyileştirme Yöntemleri Tüm Detaylar Haberimizde…

Tırnaklarda Oluşan Mantarların Nedenleri Ve Tedavi Şekli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tırnak mantarı toplumumuzda oldukça fazla görülen ayak enfeksiyonlarıdır ve kişinin günlük yaşam kalitesini sanılanın aksine çok fazla olumsuz etkiler. Bu makalede, tırnak mantarlarının nedenlerini, tedavisinin nasıl olacağını ve diğer birçok gerekli bilgiyi tüm ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.

Tırnakta Oluşan Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Ayak derisi enfeksiyonları mantar oluşumunun ana nedenidir. Mantarlar derinin en dış tabakası olan keratine yerleşirler ve burada yaşamaya başlarlar. Fakat tırnak gibi keratin bakımından çok daha sert olan yapıların içine de nüfuz edebilirler. Böylece tırnak mantarı enfeksiyonu oluşmuş olur.

tirnak-mantari-neden-olur

Görünümü Nasıldır?

El tırnaklarında çok nadir oluşur. Oldukça yaygın bir biçimde ayak tırnaklarında oluşur. Genellikle tırnağın altında oluşmaya başlar ve zamanla tırnağın köküne doğru ilerler, kalınlaşır ve tırnağı gevşetir. Daha sonraki safhalarda ise tırnak oldukça fazla hasar görür. Tırnak mantarına yakalanan bir kişi yüzde 90 oranında eş zamanlı olarak parmak arası ya da ayak tabanı mantarına sahiptir.

Oluşan Bu Enfeksiyonun Sebepleri Nelerdir?

Dermatofit tipi mantarlar tırnak mantarına en çok neden olan mantar çeşitleridir. Daha az görülen tırnak mantarı tipi ise maya adı verilen mantar çeşitleridir. Diyabet hastası olan kişilerde, ayakları çok fazla terleyenlerde, ayak ve tırnak mantarı çok daha fazla görülür.

Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç aşamasında hiçbir belirti yoktur. İleriki aşamalarda tırnaklarda kalınlaşma oluşur. Renk değişimi, tırnak şekli bozukluğu ve tırnağa baskı uygulandığında ağrı oluşur. Tırnağın kesilmesi çok zorlaşır. Tırnağın görüntüsü oldukça rahatsız edicidir.

Enfeksiyon Bulaşmış Tırnağın Görünümü Nasıldır?

Tırnakta sarımsı ve beyaz bir renk oluşur. Oldukça kalınlaşır ve ufalanma durumu oluşur. Çok nadir olarak tırnak yüzeyinde beyaz lekeler ve çizgiler oluşur. Ayağın baş ya da serçe parmağında çok daha fazla enfeksiyon oluşur. Tırnağın çevresindeki deride kızarıklık, şişlik ve ağrının da oluşması muhtemeldir.

tirnak-mantari-nasil-gecer

Teşhis Nasıl Konur?

Mantar dışında birçok tırnak hastalığı vardır ve bunların ilk evrelerindeki görünüm çoğunlukla birbirlerine benzer. Bu nedenle karıştırılması muhtemeldir. Fakat diğer enfeksiyonlar mantar ilaçları ile iyileşmezler. Tedaviye başlamadan önce tırnaktaki rahatsızlığın mantar kaynaklı olduğu kesinleştirilmeli ve tedaviye bu şekilde başlanmalıdır. Doktor tırnaktan küçük bir parça alarak mikroskopta inceler ve kesin tanıyı koyar.

Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Kesin teşhis konur

Amorolfin tırnak cilası tırnağın distal ucu ile sınırlı olan mantar vakalarında etkili olabilir

– Deforme oluşmuş ayak tırnakları bir ayak hastalıkları uzmanı tarafından uygulanacak üre merhemi tedavisi ile iyi sonuçlar elde edilebilir

– Terbinafin tedavide kullanılan en etkili ilaçtır. Fakat bu ilaç bile ayak mantarlarının yüzde 50’sinde iyileşme sağlayabilir. Alınacak doz ayak tırnaklarında 3 ya da 4 ay boyunca günde 250 miligramdır. El tırnaklarında ise 6 ay boyunca günde 250 miligramdır.

– Tırnak üzerine sürülen ilaçlar ağız yolu ile alınan ilaçlara nazaran daha etkisizdirler. Sürülerek uygulanan ilaçlar tırnağın derinlerindeki enfeksiyonları tek başlarına iyileştiremezler.

– Yaşlı hastalarda iyileşme daha zordur.

Hastalık asla kendi kendine iyileşmez. Mutlaka tedavi uygulanması gerekir. Eğer tedavi edilmez ise yumuşak doku enfeksiyonlarına kadar gidebilir. Tırnaktaki mantardan kurtulmak ana hedeftir. Tırnakta oluşan deformasyon zamanla yok olacak ve tırnaklar olması gereken görünüme kavuşacaktır.

Ağızdan Alınan İlaç Tedavisi

Bu amaçla alınan Terbinafin ve Itrakonazol en etkili ilaçlardır. Bu ilaçların el tırnaklarında yüzde 90, ayak tırnaklarında ise yüzde 80 tedavi oranı vardır. El tırnaklarında 1,5, ayak tırnaklarında ise 3 ay boyunca günde 1 defa tok karnına alınır.

tirnak-mantari-tedavisi-icin-ilac

Itrakonazol ise her ay bir hafta kür şeklinde verilir. El tırnaklarında 2 defa, ayak tırnaklarında ise 3 defa 7 gün ilaçlı 21 gün ilaçsız tedavi şekli uygulanır ve çoğu zaman yeterli olur. Fakat sonradan çıkan tırnak çok ağır büyüdüğü için yeni tırnağın tam oluşması 6-8 ayı bulur.

Cerrahi olarak tırnakların çıkarılmasına çoğu vakada gerek duyulmaz. İlaç tedavisi ile iyileşme olduğundan tırnakların alınmasına pek gerek kalmaz.

Elbette dikkat edilmesi gerekenler de vardır. Tırnaklar her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Asla ıslak ayaklarla çorap ve ayakkabı giyilmemelidir. Enfeksiyon kapmış tırnakları için ayrı bir tırnak makası, diğer tırnakları için ayrı bir tırnak makası kullanılmalıdır. Tırnağın tedavisinin yanı sıra ayak derisi için de mantar kremlerinin kullanılması asla ihmal edilmemelidir. Pamuklu çorap giymeye özen gösterilmelidir. Çoraplar her gün değiştirilmelidir ve üst üste iki gün aynı çorap giyilmemelidir. Hava alabilen ayakkabılar tercih edilmelidir. Yüzme havuzlarında, hamamlarda ve soyunma odalarında çıplak ayakla dolaşmamaya dikkat edilmelidir.

Hamile olanlar tedaviye başlamadan önce bu durumu doktorlarına bildirmelidirler. Ayrıca çeşitli sebeplerden dolayı alınan bir ilaç var ise bu durumunda doktora mutlaka bildirilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.