Tüp Bebek Fiyatları Neye Göre Değişir?

Prof. Dr. Bülent TIRAŞ Tüp Bebek Fiyatları Hakkında Bilgi Verdi…

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmak için başvurdukları yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Tüp bebek tedavisi, sıkça tercih edilen bir yöntem olsa da diğer tedavilere göre daha maliyetli olabildiği için bu konuda çiftlerin akıllarında soru işaretleri olabilmektedir.

Tüp bebek fiyatları, çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin, güvendikleri bir tüp bebek merkezine giderek tedavi seçeneklerini öğrenmeleri ve buna göre doktorlarıyla birlikte tedavilerine karar vermeleri gerekir.

Tüp Bebek Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Tüp bebek fiyatları, kısırlığın nedeninden tedavide kullanılacak ilaçlara kadar pek çok faktörden etkilenmektedir. Tüp bebek fiyatlarını etkileyen faktörler genel olarak şu şekildedir:

bulent-tiras-tup-bebek

Tüp Bebek Yöntemleri

Tüp bebek tedavisinin ne şekilde gerçekleştirileceği, tedaviye ödenen ücretler, tedavinin ne şekilde gerçekleştirileceğine göre farklılık gösterecektir.

Klasik tüp bebek tedavisi

Klasik bir tüp bebek tedavisinde doğurganlığı teşvik etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu tedavi sırasında kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin gerçekleşmesi beklenir. Döllenen yumurta kadının rahmine transfer edilmeden önce belli bir süre yumurtanın olgunlaşması gerekir. Ardından kadının rahmine transfer edilerek gebeliğin gerçekleşmesi beklenir.

Doğal tüp bebek tedavisi

Doğal ya da ilaçsız tüp bebek tedavisinde hiçbir doğurganlık ilacı kullanılmaz. Kadının adet döngüsünde doğal olarak olgunlaşan yumurtası, yumurta toplama işlemi ile alınarak laboratuvar ortamında spermle bir araya getirilir. Bundan sonraki tedavi süreci, ilaçlı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi devam eder. Doğal tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar uyarılmadığı için gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda sonraki döngülerinizde tekrar tedavi deneyebilirsiniz.

Konforlu tüp bebek tedavisi

Bu tedavide klasik tüp bebek tedavisine göre daha az dozda ilaç daha kısa sürede kullanılır. Bu sayede tedavi süresi kısalır ve tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri daha az görülür. Klasik tüp bebek tedavisine göre daha az tercih edilen bu yöntemin yan etkileri daha az olduğu için hastalar tedaviye uygun olmaları durumunda bu yöntemi tercih edebilir.

Invitromaturasyon (IVM)

Klasik tüp bebek tedavisinde yumurtalar toplanmadan önce yumurtaların olgunlaşmasının teşvik edilmesi için hormon kullanılır. IVM’de ise yumurtalar henüz olgunlaşmamışken toplanır ve laboratuvarda olgunlaştırılır. Bu nedenle kadının hormon kullanması gerekmez. IVM, erkek kısırlığının söz konusu olduğu ve mikroenjeksiyon yapılması gereken durumlarda tercih edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Tüp bebek fiyatlarını etkileyen faktörlerden bir diğeri tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardır.Tedavinizde ilaç kullanılacaksa öncelikle doğal adet döngünüzün değiştirilmesi için hormon kullanmanız gerekecektir. Bu sayede normalde her ay bir yumurta üreten yumurtalıklarınızın tedavi süresince birden fazla yumurta üretmesi sağlanır. LH ya da FSH hormonlarının kullanıldığı bu süreçte ilaçlara ödeyeceğiniz ücretler, tedavi ücretlerine dahil olmadığı için doktorunuzun size belirlediği doza göre ilaç almanız gerekecek ve bu da tedavinizde ek bir maliyet olacaktır.

Yumurtalıklar uyarıldıktan sonra doktorunuz süreci kontrol edecek ve yumurtaların olgunlaşıp olgunlaşmadığına bakacaktır. Yumurtalar olgunlaştıysa çatlatma iğnesi olarak da bilinen ve hCG içeren enjeksiyonu kullanmanız gerekecektir. Çatlatma iğnesi ile yumurtlamanın gerçekleşmesi sağlanacak ve ardından yumurtalar toplanarak sperm ile laboratuvar ortamında bir araya getirilecektir. Çatlatma iğnesi, tüp bebek tedavisine dahil olmadığı için bu iğne için ayrıca bir ödeme yapmanız gerekecektir.

tup-bebek-fiyatlari-neye-gore

Diğer Tedavi Yöntemleri

Bazı durumlarda çiftlerin bebek sahibi olmak için tüp bebek tedavisine ek bazı yöntemlere başvurmaları gerekebilir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

Dondurulmuş embriyo transferi

Dondurulmuş embriyo transferinde önceden dondurulan embriyolar çözdürüldükten sonra kadının rahmine transfer edilir. Bu yöntem, bir tüp bebek döngüsü sırasında birden fazla elde edilen sağlıklı embriyoların sonraki tedavilerde kullanılmak üzere dondurulmasıyla gerçekleştirilmektedir. Tedavinizde dondurulmuş embriyolar kullanılacaksa bu prosedürün tüp bebek tedavisi harici bir maliyeti olduğu için tedavinize ek olarak bir ücret ödemeniz gerecektir.

Mikroenjeksiyon

Mikroenjeksiyon, tüp bebek tedavisi sırasında yumurtanın döllenmesinde yardımcı olarak kullanılan bir tekniktir. Mikroenjeksiyon sırasında ince bir iğne yardımıyla tek bir sperm alınarak yumurtaya doğrudan enjekte edilir. Özellikle sperm kaynaklı kısırlık sorunları yaşanıyorsa mikroenjeksiyona başvurmak gerekebilir. Bununla birlikte bu prosedür tüp bebek tedavisine dahil olmadığı için ayrıca bir ödeme yapmanızı gerektirecek ve tedavi masraflarınızın artmasına neden olacaktır.

Genetik Testler

Çiftlerin genetik hastalıklara sahip olduğu durumlarda embriyoların bu hastalıkları taşıyıp taşımadıklarını görmek için Preimplantasyon Genetik Test ya da Preimplantasyon Genetik Tarama yapılması gerekebilir. Bu yöntemler sayesinde embriyolarda bir sorun olup olmadığı tespit edilerek sorun olmayan embriyolar transfer edilebilecektir. Özellikle tekrarlayan düşükler, tüp bebek döngülerinde başarısızlıklar, anne ve/veya babada kromozom bozuklukları ya da gen hastalıkları varsa genetik testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı şekilde annenin yaşının ileri olduğu durumlarda ya da yumurtalık rezerviyle ilgili sorunlar olması durumunda da bu testler kullanılabilmektedir.

Özet Olarak

Tüp bebek tedavisi, en sık kullanılan yardımcı üreme tekniklerinden biridir ve bebek sahibi olmak isteyen çiftlere yardımcı olmaktadır. Bu tedavi çeşitli aşamalardan oluşan ve çiftlerin ihtiyaçlarına göre farklı prosedürlerin uygulanmasını gerektirebilen bir tedavi olduğu için tüp bebek fiyatları herkes için farklı olacaktır. Tüp bebek tedavisinin sizin açınızdan nasıl bir maliyeti olabileceğini merak ediyorsanız yapacağınız en iyi şey, güvendiğiniz bir tüp bebek merkezi bularak süreç hakkında bilgi sahibi olmak olacaktır.

2022 tüp bebek fiyatları için tıklayın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.