Tüp Bebek Tedavisinde En Çok Merak Edilen Sorular Ve Cevaplar

12.08.2024 10:08
A+
A-

Tüp Bebek Aşamaları, Tüp Bebek Tutma Olasılığı, Tüp Bebek İçin En İyi Doktor

Tüp bebek tedavisi gören çiftlerin hemen hemen hepsinin aklında tüp bebek tedavisinin öncesi ve sonrasında neler yapmaları gerektiği, nelere dikkat etmeleri gerektiği ya da tedavinin işleyişi ile ilgili genel olarak merak ettiği bir çok soru vardır. Bu nedenle bu günkü yazımızda, özellikle istanbul tüp bebek tedavisi gören hastalardan gelen ve en çok merak edilen soru ve cevaplar yazımızı sizlerle paylaşmak istiyor ve keyifli okumalar diliyoruz…

Aşılama nedir? Nasıl yapılır?

Diğer adı ile mikro enjeksiyon olarak bilinen aşılama yöntemi kısırlık tedavisi yöntemidir. Kadının uyarılmış haldeki yumurtalarının içine laboratuar ortamında hareketlendirilmiş sperm örneğinin enjekte edilmesi ile yapılır. Erkekten alınan sperm örneği çeşitli aşamalardan geçirilir ve en hareketli, kaliteli olan sperm örneği anne adayının rahmine katater yardımı ile bırakılır. Ağrısız ve oldukça kolay bir kısırlık tedavi yöntemidir.

Aşılama yönteminde başarı oranı nedir?

Tek uygulamada aşılama yönteminin başarı oranı % 10 ya da % 20 olduğu bilinmektedir. 4 kez ya da 6 kez gibi çoklu aşı uygulamalarında ise bu oran % 50’lere kadar çıkabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde olduğu gibi anne ve baba adayının yaşı, vücut ağırlığı, üreme hücrelerinin genel sağlığı ya da sigara kullanımı gibi unsurlar aşılama tedavisinin başarıya ulaşmasını etkilemektedir.

Aşılama ile tüp bebek tedavisi arasındaki farklar nelerdir?

Aşılama ile tüp bebek tedavisi çoğu zaman birbiri ile aynı olduğu yanılgısına düşülür. Ancak tüp bebe tedavisi ile mikroenjeksiyon ile tedavi yöntemi arasında uygulama açısından farklar bulunur. İstanbul tüp bebek doktoru olan Op.Dr. Sertan AKSU bu konuda bizleri bilgilendirmiş ve durumu şu şekilde açıklamıştır. Aşılama yöntemi ile spermin döllenmesi anne adayının fallop tüplerinde gerçekleşir. Embriyo haline gelen hücre 5 ya da 6 gün sonra anne adayının rahim duvarına tutunur. Bundan sonraki süreçlerin normal yolla kalınan gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. Dışarıdan müdahale edilmez. Ancak tüp bebek tedavisinde ise sperm ve yumurtanın döllenmesi anne rahminde değil laboratuar ortamında dışarıdan müdahale ile gerçekleşir. 4 – 5 gün sonra laboratuar ortamında gelişen embriyo dışarıdan müdahale ile anne adayının rahim içine yerleştirilir.

Aşılama ve tüp bebek tedavisi arasındaki diğer farklar ise;

  • Aşılama yönteminde yumurta toplama işlemi yoktur.
  • Aşılama yöntemi tüp bebek tedavisine göre daha az takip gerektiren bir uygulamadır.
  • Aşılama tedavisinin maliyeti tüp bebek tedavisine göre daha azdır.
  • Tek uygulamada gebe kalma şansı ise tüp bebek tedavisinde daha yüksektir.

Aşılama öncesinde hangi muayeneler yapılır?

Aşılama yöntemi öncesine anne adayına ve baba adayına bazı test ve tetkikler yapılır. Baba adayından alınan semen örneği incelenirken anne adayına da birçok test ve tahlil yapılır. Bunlar;

  • Smear testi
  • Jinekolojik muayene
  • Kan şekeri testi
  • Kan sayım testi
  • Kan grubu tayini
  • D vitamini testi
  • Hormon testleri (adeti döngüsünün 2. ya da 3 .günü yapılır)
  • İlaçlı rahim ve tüp filmi çekilir
  • Sperm sayı ve kalite testi (baba adayından)

Tüp bebek tedavisi için öngörülen süre ne kadardır?

Tüp bebek tedavisi için öngörülen süre değişkenlik gösterebilir. Çünkü tüp bebek tedavisinde çiftin genel sağlık durumları, yaş, kilo, üreme hücrelerinin sayısı ve kalitesi gibi etkenler tedavini süresini değişmesine sebep olmaktadır. Tüm bunların ışığında tüp bebek tedavisinin ortalama olarak 15 – 40 gün sürdüğünü söyleyebiliriz.

Tüp bebek tedavisi kimler için önerilmektedir?

  • Tüp bebek tedavisi en 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebe kalamayan adaylar için önerilmektedir.
  • 35 yaş üstü olan kadınlarda ise en az 6 ay korunmasız cinsel ilişki yaşanmasına rağmen gebelik oluşmuyorsa tüp bebek tedavisi önerilmektedir. (evlilik süresine bakılmaksızın)

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde anne adayının doktoru tarafından verilen ve kullanması gereken bazı ilaçlar bulunmaktadır. Kullanılan ilaçların çok ciddi yan etkileri yoktur. Ancak kısa süreli baş dönmesi, şişkinlik hissi ve gastrointestinal yan etkilerin görülmesi gayet normaldir. Tüp bebek tedavisi sürecinde yumurtalık büyümesine bağlı olarak az miktarda kasık ağrıları da görülebilir. Hemen belirtelim ki, tüp bebek tedavisinde kullanılan hiçbir ilaç bebek üzerinde yan etki göstermez. Beklenmeyen ve anormal düzeyde etkiler görüldüğünde hemen doktorunuza bilgi vermeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerin takibi normal gebeliklerden ayrı bir şekilde mi yapılır?

İster normal yolla ister tüp bebek tedavisi sonucunda oluşmuş olsun tüm gebeliklerin hepsinde takip çok önemli bir konudur. Özellikle çoklu gebeliklerde gebelik takibi ihmal edilmemelidir. Çünkü ancak gebelik takibi ile düşük ya da erken doğum riski en aza indirilecektir. Tüp bebek tedavisi sonucunda görülen tekil gebeliklerde ayakta takip yapılırken çoğul gebeliklerde ise hastanede yatak istirahatı verilerek de gebelik takibi yapılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin maliyeti değişebilir mi?

Tüp bebek tedavisinin maliyeti hem tüp bebek merkezleri arasında hem de aynı merkezde tedavi gören çiftler arasında da değişkenlik gösterebilir. Bunun temel sebebi uygulamada oluşan farklardır. Her tüp bebek merkezinin sunduğu olanaklar birbirinden farklılık gösterdiği için maliyet de değişkenlik gösterir. Aynı merkezde maliyetin değişme sebebi ise her hastanın kendine özgü yöntemler ile tedavi edilmesinden kaynaklanmaktadır. Her hasta aynı şekilde tedavi edilmediği için maliyet farklılığı oluşmaktadır. Örneğin istanbul tüp bebek fiyatları , tedavi sırasında embriyo kalitesini artırmak için kullanılan malzemelerin kalitesini ve miktarının değişmesi direkt olarak tedavi maliyetini etkilemektedir.

Tüp bebek tedavisinde yolculuk etmek sakıncalı mıdır?

Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde herhangi bir sağlık problemi görülmediyse gebeliğin sonuna kadar seyahat etmenin hiçbir sakıncası yoktur. Tüp bebek tedavisinin aşamalarından olan transfer işlemi sonrası seyahat etmek için kritik olabilir. Tüp bebek tedavisi sırasında her hangi bir konuda sizin için neyin sakıncalı ya da tehlikeli olduğunun bilgisini en doğru bir şekilde doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.