Türkiye’deki Katar Bankaları Firmaları Ortaklıkları ve Yatırımları

Türkiye’deki Katar Bankaları Hangileri… Katar Ortaklığı Hangi Türk Şirketlerinde Var. Katar Sermayeli Bankalar Hangileri? Türkiye’deki Aktif Katar Yatırımları ve Firmaları Hangileri? Türkiye’de Katara Ait Firma ve Şirketler…

Arap bölgesindeki Katar krizinden sonra Türkiye’de Katar ülkesinin satın aldığı bankalar ve şirketler konuşulmaya başlandı. Türkiye ile Katar arasındaki işbirliği aslında 1972 yıllarına dayanmakta. Suriye iç savaşı zamanlarında Türkiye ve Katar birlikte hareket etmişlerdi.  2010 yılından itibaren ise Katar yatırımları üst seviyeye gelmiştir.

Katar aslında sadece Türkiye’de değil Dünyanın bir çok ülkesinde bankalar ve şirketler satın almakta ve büyümekte. Aslında Katar Krizi tüm dünyayı etkileyecek bir kriz olabilir.

Türkiye’deki Katar Bankaları;

katarli-bankalar-qnb-finanbank
Katar bankaları ve bir çok yatırımı Türkiye’de bulunmakta. Katar bankaları konusunda ilk sırayı ise Qnb Finansbank almakta. Finansbank Qatar National Bank a 2.75 Milyar dolara satılmıştı.

katarli-bankalar-abank
Diğer bir banka seçeneği ise Abank Commercial Bank Of Qatar tarafından satın alınmıştır.  Abank 460 Milyon Dolara satılmıştı.

katarli-bankalar-sekerbank
Şekerbank ‘ın Kazak ortağı ise şirket hisselerinin %30 unu Katarlı bir iş adamına satılması için masada.

Türkiye’deki Katar Şirketleri ve Yatırımları;

katarli-firmalar-ve-sirketler-digiturk-bein-media-group
En büyük diğer yatırımlarından biri ise Digitürk ‘ü satın alan BeIN Media Grubu.

katarli-firmalar-ve-sirketler-boyner
Boyner Şirketler Grubunun %30 u ise yine Katarlı Mayhoola For Investments tarafından satın aldı.

Yalova’da bir çok İslami otel ‘de Katar sermayesi bulunmakta.

Katar’ın ayrıca Dünya genelinde Türkiye’de de bir çok ayağı bulunan şirkete ortaklığı bulunmakta. Bunların başında Petrol şirketleri Shell ve Total , Giyim devleri Marks & Spencer, Louis Vitton, Valentino , İtalyan araba devi Porsche gibi markaların %5 ile %50 hisseleri Katarlı şirketlerde bulunmakta.

Katarlı şirketler 2020 yılına kadar Türkiye pazarında 30 Milyar dolar civarında yatırım yapması bekleniyordu.

Türkiye’nin ayrıca yakın dönemde Katar’da bir üs bölgesi açması bekleniyor. Askeri üste 600 Türk askeri konuşlandırılması bekleniyor. Tüm masrafları ise Katar tarafından üstleneceği belirtilmişti.

Türkiye ve Katar arasında en çok ihracat ise demir çelik bakır gibi ürünlerden oluşmakta. Ayrıca motorlu araç ve yedek parça , ev tekstil ürünleri , mobilya ve gıda ürünleri ihracatta başı çekmektedir.

Katar’dan ithalat kalemlerimiz ise doğalgaz ,kimyevi ürünler ve plastik malzemeler başlıca ithal edilen ürünler arasındadır.

Yakın vadede Katar krizinin Türkiye’ye herhangi bir etkisi olacağı düşünülmemekte.

Yorumlar
  1. Emin şahin dedi ki:

    Bursa ve başka şehirlerde büyük 750 hektar 580 hektar araziler var ilgilenirseniz arayın saygılar