Türkiyenin 1923’ten İtibaren Ekonomik Büyüme Verileri

Ülkemiz Bir Çok Sıkıntı Dert Terör Savaş Atlatmış ve Bu Günlere Gelmiştir. Ekonomik Olarak Bu Kadar Soruna Rağmen Dimdik Ayakta… Sizin İçin Cumhuriyet Tarihinden İtibaren Türkiye’nin Büyümesi ve Yönetimlerin Etkisini Araştırdık…

Türkiye Cumhuriyeti Adeta küllerinden doğdu. Onlarca savaş kıyımdan sonra ülke iş gücü konusunda çok büyük yaralar aldı. Fakat bu aziz millet 1923 yılında büyük bir özveriyle çabayla toparlanmayı bildi. Aslında diğer milletlere göre çok genç bir ülke olan Türkiye 93 yıldır bir çok badire atlatmasına rağmen dimdik ayakta.

Türkiye diğer dünya ülkelerine göre en büyük şansı ise genç ve dinamik nüfusu. Bu genç nüfus iş gücüne çok büyük katkı sağlamakta. Almanya gibi büyük ülkelerde ise genç nüfus git gide azalmakta.

Aslında Türkiye 93 yıllık büyüme istatistiklerini incelediğimizde ortalama olarak %4.9 civarında bir büyüme kaydetmiştir. Türkiye’nin 2. Dünya savaşı dönemlerini saymaz isek Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinden bu güne büyüme yüzdesi tam %5.6 çıkmakta.

Peki bunun bir örnekle açıklayalım. Mesela Önümüzdeki 10 yıl boyunca % 6 civarında büyüdüğümüzü düşünürsek 2026 yılında kişi başına düşen milli hasılamız  %90 civarında artarak toplamda 19.000 Dolar civarına ulaşacaktır. ve aynı şekilde 10 yıl daha bu büyüme sürdürülürse Milli gelirimiz 40.000 doları görme ihtimali vardır.

Peki Bu Büyüme Oranlarında Tek Partili Dönemlerin ve Koalisyonların Payı Nedir?

Evet tahmin ettiğiniz gibi Tek Partili Dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti kesinlikle ekonomik olarak büyümede fazlasıyla iyi yol katetmiştir. Türkiye en çok 1923 ile 1950 yılları arasında ortalama %8.1 lik büyüme sağlamıştır. İkinci ekonomik büyüme ise 1975 ile 1977 yılları arasında yaşanmıştır. En sıkıntılı ekonomik büyüme dönemleri ise 12 Eylül Hükümeti ve 1999 ile 2002 yılları arasındaki DSP hükumeti (Koalisyon) yönetiminde yaşanmıştır.

turkiye-ekonomik-buyume-haritasi
Mavi Renkli sütunlar Tek Partili Hükumetleri  ,  Kırmızı Renkli Sütunlar Koalisyon Hükumetlerini , Siyah Renkli Sütunlar ise Askeri Hükumetleri Göstermektedir.

Türkiye Ekonomisinin Dünya Ekonomisinden Aldığı Pay Nedir?

Bu değerlendirmeler sağlıklı bir şekilde 1980 yılından itibaren ölçülmektedir. Türkiye dünya ekonomisinden ortalama olarak %1 ile %1.40 arasında bir pay almaktadır.Dünya ekonomisinden en çok pay aldığımız yıllar ise 1998 2011 ve 2013 yıllarıdır. En az pay aldığımız yıllar 1980 1981 ve 2001 yıllarıdır.

 

Türkiye gerek iş gücü olarak gerekse de nüfus olarak Avrupa ülkelerinden çok ileride. Ülkemizin tabi ki bu durumu kıskananlar ve hazmedemeyen ülkeler var. Bu ülkelerde bizi terör ile durdurmaya iç karışıklıklarla gelişmemizi engellemeye çalışmaktadır. Başımızdaki hükumet için herhangi bir yorum yapmayacağım. Fakat Tek Partili Hükumetler bu ülkenin geleceği için önemli.

Türkiye eğer bir gün terör belasından kurtulursa ve Türk Kürt arasındaki sorunları (yapay) çözerlerse bu ülkenin büyüme hızının yıllık %8 leri göreceğini düşünüyorum…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.