Ülkelerin Çalışma(Mesai) Süreleri,İstihdam ve Kriz Yönetimi

Çalışma Hayatı ve Çalışma Saatleri Her Ülkede Farklılıklar Gösteriyor. Ülkelerin Çalışma Saatleri ve Çalışma Prensiplerini Biliyor musunuz?

Çalışma Süreleri ve İstihdam

Günümüzde kişilerin en az asgari para kazanabilmesi için 8 saat çalışması gerekiyor. 8 saat çalıştırılarak asgari ücret ödenen yerler ise genellikle fabrikalar, küçük işletmeler ve mağazalar oluyor. Kişilerin asgari ücretle çalıştırılarak aylık hayatını geçindirmesi bekleniyor. Fakat bu yanlış bir beklentidir. Çünkü kişi kazandığı asgari para yüzünden harcamalarını kısıyor ve bir süre sonra harcama bile yapamıyor.

8 saatte daha fazla çalışmak yasalar açısından mümkün değil. Fakat bunu mesai adıyla meşrulaştırmış ve çok az ücretlerle 8 saati aşmasını sağlamış işletmeler sayesinde kişi bir miktar daha para kazanabiliyor. Ama kazandığı bu az miktar parayı harcayacak ya zamanı olmuyor ya da ödediği borçlardan sonra harcayacak parası…

Ekonomi çok geniş bir sirkülasyon içerir. Eğer gündelik hayatta insanlar para harcamazsa ekonomik anlamda çöküşler başlar. Örneğin, kişi belli bir miktara kendine mont alıp o belli bir miktarı sekiz taksite böldürüyor. Yani sekiz ayda parça parça taksitler halinde sadece üç ay giyeceği bir montun borcunu üstlenmiş oluyor. Bu süre zarfında sekiz ay boyunca belki hiçbir şekilde harcama yapamayacak ve sadece fatura, temel mutfak gıdası gibi ihtiyaçlarını alabilecek. Durumun böyle olması halinde bu durumu yaşamış olan binlerce insanın ekonomiye destek vermemesi krize yol açabilir.

Ülkelerin Haftalık Çalışma Süreleri:
Türkiye Asgari Ücretli : Maksimum 45 saat
Avustralya’da Asgari Ücretli :  38-46 saat
Brezilya Asgari Ücretli : Maksimum 44
Kanada Asgari Ücretli : Eyaletlere göre maksimum 40-44-48 saat
Çin Asgari Ücretli : 40 saat
Çek Cumhuriyeti Asgari Ücretli : 40 saat
Fransa Asgari Ücretli :  35 saat
Almanya Asgari Ücretli : 38 saat
Hindistan Asgari Ücretli : Maksimum 48 saat
İtalya Asgari Ücretli : 40 saat
Japonya Asgari Ücretli : 40 saat
Meksika Asgari Ücretli : 40 saat
Güney Afrika Asgari Ücretli : Maksimum 45 saat
Birleşik Arap Emirlikleri Asgari Ücretli : Maksimum 48 saat
İngiltere Asgari Ücretli : Maksimum 48 saat
ABD Asgari Ücretli : 40 saat

 Peki çalışma süreleri azalırsa, ekonomi kalkınabilir mi ?

Ekonomik anlamda çöküş yaşayan bir toplum da işletmeler iflaslarını vermeden önce küçülmeye giderler. Yani işçi çıkarırlar, bazı bölümlerin üretimini durdururlar ve bu sayede daha az para harcayarak krizden kurtulmaya çalışırlar. Ayrıca bünyesinde son olarak bulundurduğu kişilerin günlük çalışma saatlerini de kısaltarak maaşlarını düşürürler. Bu durumda maaşı düşen kişinin asgari ücret altında bir maaş alması zaten suç olarak bakılan toplumda, artık faturalar ve temel gıda harcamaları dışında ayırdığı para da olmayacak. Durum böyle olduğunda kişinin sekiz ayda parasını ödeyebileceği montu gibi bir harcaması olamayacak. Ülkede ki kriz bu nedenle iyileşmeyecek ve aksine toparlanması daha da zor bir hal alacaktır.

Günümüzde çalışma sürelerinin kısalıp, hem maaşların yüksekliğini koruduğu hem de iş arayanlar için hala istihdam yapılabileceği çok yakın bir ihtimal doğrultusunda. Özellikle kısmi çalışma yani bilindik adıyla part time çalışma sektörlerde yerini almış ve işsiz insanların bir şekilde para kazanmalarına yardımcı olmuştur. Hem daha az çalışarak hem de asgari ücret üzerinden hesaplanan maaş şekilleri bugün kişiye yeterli gelmekte ve belki de kısmi çalışmaları sayesinde piyasaya daha kolay atılabilmektedir. Bir tam zamanlı çalışanın yerine iki kısmi zamanlı eleman alarak hem işletme açısından kar olarak algılandığı fakat çalışan tarafından zarar olarak algılanmadığı bu çalışma yönteminde işsizliğe de büyük oranda çözüm getirilmiştir.

Her ne kadar günümüzde en az çalışma saati 8 olarak belirlense de, bu aşamaya gelmeden önce Türkiye’nin maruz kaldığı bir geçmiş var. O da yıllık izin ve tatil kullandırılmadan günlük 12 saat çalıştırılan ve haftalık 70 saat çalışmaya mecbur bıraktırılan bir geçmiştir. Günümüzde günlük 7-8 saatlik çalışma sürelerine kadar gerileyen çalışma saatleri ülkede çalışma saatlerinin genel anlamda daha da düşmesine neden olmuştur. Yani eskiden bir kişi bir gün de sadece 12 saat çalışmaktayken şimdi onun yerine 3 kişi kısmi olarak çalışmakta. Ayrıca eğitiminde eskisi gibi olmadığı günümüzde kişiler erken emeklilik adına yaptığı girişimlerle çalışma sürelerini kısaltmış oldular. Fakat çalışma sürelerinin kısaltılışı kişinin gelirinde bir düşüş yaşatmadı. Bu sayede yakın gelecekte çalışma saatleri daha da düşerek refah toplumlarda olduğu gibi canlı bir ekonomiye sahip olmak mümkün.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.