Uzman Çavuş Maaşları, Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Uzman Çavuş Sınavları

Askerliğin Yükünü Çeken Rütbedir Aslında Uzman Çavuş. Bütün İşlere Koşturur Dertleri Hiç Bitmez. Peki Uzman Çavuş Nasıl Olunur?Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır? Uzman Çavuş Olmak İçin Neler Gerekli? Uzman Çavuşluk Sınavları ve Alımları Ne Zaman… Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

 Uzman Çavuş Nasıl Olunur ?

Uzman çavuş nasıl olunur ? Uzman çavuşluk askeri düzen içerisinde mazisi çok eskilere dayanmamaktadır. Özellikle son 20 yıl içerisinde ortaya çıkan uzman çavuşlar askeriyede yer alan uzman erbaşların yaptıklarını profesyonel anlamda yapan emir komuta zincirini oluşturmaktadır. Uzman çavuşlar genellikle askeriyede bulunan er ve erbaşların eğitimleri, matbu evrak işlemleri ve bulunduğu sınıfın gerektirdiği işleri yapmakla görevlidirler. Uzman çavuşlar iki yıldan az beş yıldan fazla olmamak şartı ile sözleşme ile çalışmaktadırlar. Uzman çavuşlar kendi içlerinde uzman onbaşı ve uzman çavuş olarak iki farklı rütbeye bölünerek görevlerini ifa etmektedirler. Uzman erbaş olabilmek için öncelikle T.C vatandaşı olmak, müracaat tarihinde 26 yaşından gün almamış olmak, askerlik hizmetinin 6. ayı ile terhisinden sonraki 3 sene içinde başvuru yapmak, ortaokul, lise yüksek okul ya da fakülte mezunu olmak, daha önce Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilmemiş olmak, taksirli suçlar hariç herhangi bir suç işlememek, askerlik hizmetini yapanların başvuru yapması için bağlı bulunduğu komutanlık tarafından 80 ya da üzeri puan almak, sağlık kontrolünde sağlıklı olduklarının raporla belgeleyenler uzman çavuş olmak için başvuru yapabilmektedirler.

uzman-cavus-maaslari

Uzman Çavuş Maaşları

Uzman çavuş maaşı her sene %3’lük zam diliminden faydalanarak artış göstermektedir. ayrıca uzman çavuş olan kişilerin görev yaptıkları kuvvet komutanlıklarındaki görev yerlerine göre bu maaş değişmektedir. Uzman çavuşlar normal aylık maaşlarının haricinde ücretlerde alabilmektedirler. Her kuvvetin kendi içerisinde var olan döner sermayeden pay alabilmektedirler. Aynı zamanda doğu bölgelerinde görev yapan uzman çavuşlar Ohal tazminatı gibi ek bir ücret de almaktadırlar. Uzman onbaşı ile uzman çavuş arasındaki maaş farkı 50 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Batıda görev yapan uzman çavuşlar ile doğuda görev yapan uzman çavuşlar arasında ohal nedeni ile maaş farkı bulunmaktadır. Batıda çalışan uzman çavuşlar 2600 TL ile 3000 TL arasında maaş alırlarken doğuda çalışan uzman çavuşlar 4200 TL ile 4800 TL arası maaş almaktadırlar.

 Uzman Çavuş Sınavları

Yukarıdaki koşulları sağlayan adaylar iki aşamalı sınava tabi tutulurlar. Uzman çavuş sınavları yazılı sınav ve fizik yeterlilik sınavını içermektedir. Yazılı sınavlarda Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Mili Tarih, Milli Coğrafya, Matematik, Türkçe, Dil Bilgisi ve Yurttaşlık konularından en az 70 ve üzeri puan alanlar yazılı sınavı kazanmış sayılmaktadırlar. Yazılı sınavda başarılı olanlar ön sağlık muayenesine alınırlar. Bu aşamayı da geçen adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar. Başarılı olanlar uzman çavuş olmayı hak etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.