Zabıt Katibi Maaşları, Zabıt Katibi Nasıl Olunur Şartları Neler? Sınavları?

Günümüzde İşsizlere Umut Kapısı Olan Zabıt Katipliği… Peki Zabıt Katipliği Nedir? Zabıt Katipliği Maaşı Ne Kadar? Zabıt Katipliği Nasıl Olunur? Zabıt Katipliği Olmak İçin Hangi Şartlar Gerekli? Zabıt Katipliği İle İlgili Tüm ayrıntılar Haberimizde…

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

Eskiden devlet kurumlarına girip kamu personeli olmak için kurumlar kendisi sınav açar ve bu sınavda başarılı olanlar o kurumun personeli olurdu. Fakat uzun bir süredir, KPSS ( kamu personeli seçme sınavı ) ile kamu personeli olunabiliyor. Lise ve ortaöğretim mezunlarına iki yılda bir ve lisans mezunlarına yılda bir olmak üzere KPSS sınavı açılır. Bu sınavda belli bir puan alanlar tercih yaparlar. Yaptığı tercihlere puanı yeten adaylar kamu personeli olmaya hak kazanır. Zabıt katibi olmak içinde KPSS sınavına girmek gerekiyor. Daha sonra Adalet Bakanlığı belli şartların olduğu bir sınav ilan eder. Bu sınava başvuru yapan ve şartları tutan adaylar arasından KPSS puanına göre sıralama yapılır. Kaç kişi alınacak ise o sayının belli bir sayıda fazlası mülakat sınavına çağrılır. Mülakat sınavında da başarılı olan adaylar Zabıt Katibi olmaya hak kazanır.
zabit-katibi-sinavi

Zabıt Katibi Olmak İçin Aranan Belli Şartlar:

– En az lise veya dengi okul mezunu olmak

– Daktilo veya bilgisayar dersini başarı ile tamamladığını gösteren resmi belge

– Güvenlik soruşturması sonucun da temiz olmak

– KPSS sınavında 70 Puan ve üzeri almak ( sınav ilan şartlarında belirlen puanda olmak veya daha yukarısı )

Bu şartlara uyanlar Adalet Bakanlığının ilan ettiği tarihler de başvuru yapabilir ve mülakat sonucu başarılı olanlar Zabit Katibi olabilir.

Zabıt Katibi Maaşları

Zabıt katibi maaşları lise mezunu olarak girenler, meslek yüksek okulu mezunu olarak girenler ve lisans mezunu olarak girenler olarak değişir. Lisans mezunu olarak zabıt katibi olarak işe başlayan evli ve de bir çocuklu kişinin alacağı maaş tutarı 2100 TL ve 2600 TL arasında değişir. Bekar bir zabıt katibi maaşı lisans mezunu ise 2160 TL’dir. Sözleşmeli olarak giren lisans mezunu Zabıt katibi maaşı da 2050 TL’dir. Eğer zabıt katibi 1 yıl çalıştıktan sonra maaşları artmakta ve 2900 TL gibi bir rakama çıkmaktadır. Lise ve önlisans mezunu olanların alacakları maaşlar bu rakamlardan 150 TL gibi daha az bir rakam aralığındadır.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt katibi öncelikli işi Mahkemelerde kayıt tutmaktır. Ayrıca mahkeme dosyalarını düzenleme evrakların eksiklerini ve sorunlarını bulma ve giderme. Dosyalama işlemleri ve arşivleme işlemlerini yapmaktadır. Bazen fazla alım olduğunda Zabıt Katipleri yazı işleri bölümlerine kaydırılabilmektedir. Zabıt katipleri fakülte mezunu ise yükselme şansları vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.