Aile Hekimi Maaşları, Aile Hekimi Nasıl Olunur? Aile Hekimi Branşları
Artık Herkesin Bir Aile Hekimi var Peki Bu Emektar Aile Hekimleri Ne Kadar Maaş Alır? Aile Hekimi Nasıl Olunur? Aile Hekimliği İle İlgili Tüm Ayrıntılar Haberimizde…
Aile Hekimi Nasıl Olunur?
Kişiler arasında herhangi bir ayrım gözetmeden ailelere ve kişilere sürekli olarak hizmet veren ve çok yönlü sağlık hizmeti ile bir takım hastalıkların, sağlık sorunlarının önlenmesi için klinik ortamında yapılan hizmete aile hekimliği denir. Tüm hastalıklar için mücadele veren, alanında uzman olan hekimlerin sağlık kuruluşlarında çalışıp geçiş yapmalarıyla gerçekleşmektedir.
Aile hekimi olmak için belli sınavlara girerek ve bunlar başarılı olduktan sonra hayatınıza doktor olarak devam etmeniz gerekir. Bunun için doktorluk unvanına sahip olmanız gerekir. Doktor olduktan sonra belli sağlık ocaklarında aile hekimi olarak çalışmak için TUS sınavına girmelidirler. Bu sınava tıpta uzmanlık sınavı denilmektedir. Bu sınavı geçtiğiniz takdirde aile hekimliği olarak ihtiyaç görülen yere yerleştirilmeniz sağlanacaktır.
Eğer bir pratisyen hekimseniz alacağınız programlar ve eğitimler ile aile hekimliği sertifikası alarak başvuru yapabilirsiniz. Tıpta herhangi bir alandan mezun ve uzman iseniz pratisyen hekimler gibi yine aynı eğitim ve programlar ile bu sertifikayı alabilirsiniz. Tıp fakültesinde okuyan öğrenciler için, aile hekimliği alanını tercih ederek bu alanı başarı ile bitirdiklerinde yaptığı başvurular sonucu aile hekimliğine atamaları gerçekleştirilmektedir.
Aile hekiminin aynı zamanda sorumlulukları vardır. Bunlar; insan ayrımı olmaksızın bütün hastalara hizmet vermek ve ilgilenmek, sadece hastalık dışında vatandaşları koruyucu tedavi yöntemleri geliştirirler, doktorluk dışında hastalara psikolojik danışmanlık yaparlar, hamile bayanlara ve doğacak olan bebek için gebe takip işlemleri yapılır, çevreden ve kişilerden bulaşabilecek hastalıkların önlemi alınıyor.
Aile Hekim Branşları
Bu branşlar alanında uzman olan doktorlar ve bu bölümü bitiren Tıp Fakültesi öğrencileri içindir. Aile hekimliğini tercih eden öğrenciler okul bitiminde bu alana doğrudan başvuru hakkına sahip olabilir.Fakat pratisyen ve uzman hekimler için bazı branşlarda uzman olmaları gerekmektedir. Bu eğitimler uzmanlık alanlarında Türkiye’ de 3 yıl sürmektedir. Bu alanlara bakacak olursak;
– İç hastalıkları,
– genel cerrahi bölümü,
– kadın hastalıkları ve doğum,
– psikiyatri,
– çocuk sağlığı ve hastalıkları,
– kardiyoloji
Bu alanlardan mezun olan ve alanında uzman olan doktorlar aile hekimliğine başvuru yapmaya hak kazanırlar. Bunun için sağlık bakanlığı tarafından açılan eğitim programlarına katılarak belli ders karşılığında alacakları sertifikalar ile sağlık ocaklarında aile hekimi olarak çalışabilirler. Bu programlarda özgün yaklaşım eğitimleri alarak pratisyen ve uzman hekimleri işlerine başlamadan önce bilgilendirilmiş olurlar.
Aile Hekimi Maaşları
Aile hekimlerine ödenen ücret 5 şekilde gerçekleştirilir. Bunlar verilen hizmete göre; kayıtlı olan hastalar için ödenecek ücret, sosyal çevre ve ekonomik gelişmişlik yönünden ödenecek ücret, aile sağlığı için gerekli olan merkezi ekonomik giderler, hasta ziyaretleri için gezici hizmetler, hastalık tespiti için malzeme giderleri göz önünde bulundurularak ödeme yapılır.
Sözleşme ile atanmış aile hekiminin alacağı ücret kayıtlı kişi sayısı kadar örneğin; 1000 kişi için 2.000 TL almaktadır. Kadrolu uzman ise 8000 TL ye kadar maaş alabilmektedir.