Astım Ataklarında Yapılması Gerekenler ve Özel Tedavi Yöntemi

Astım Atakları Bazen Çok Tehlikeli Olabilir… Peki Astım Tedavisi Nasıl Olur Astım Ataklarında Neler Yapmalı… Hepsi Özel Haberimizde..

 

Astım, hava yollarının kronik iltihaplanması olarak adlandırılan bir hastalıktır. Kişilerde nefes darlığı, nefes alış verişlerde hırıltı, öksürük olarak gözlemlenir. Bu hastalık kişilerde zaman zaman ataklar halinde görülür. İlaçla tedavi edilebileceği gibi kendiliğinden de geçebilir. Fakat tedavi edilmez ise ilerde daha şiddetli ASTIM ATAKLARI görülebilir.

 

Astım hastalığının sebeplerini şöyle sıralayabiliriz: Evdeki tozlardan oluşan akarlar, evde beslenen evcil hayvan türleri ve dışkıları, polenler, parfüm kokuları, odun-kömür-sigara dumanları, nemli havalar, hava kirliliği, temizlik ürünleri, psikolojik etmenler, ani ve sık nefes alış verişi gerektiren nedenlerdir. Bu sebepler içerisinde alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan ve alerjiye bağlı olmayarak ortaya çıkanlar vardır. Örneğin; polenler, evcil hayvan türleri ve evde oluşan tozlar alerjiye bağlı olarak ortaya çıkar.

 

Polenler genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları başlangıcında ortaya çıkar. Hasta bu zamanlara dikkat ederek kendini ataklara karşı korumaya almalıdır.  Hayvan tüylerine karşı ve evde oluşan tozlara karşı da önlem alıp hayatını kaliteli bir şekilde sürdürebilmelidir. Bunların dışında alerjiye bağlı olarak ortaya çıkanlar ise; parfüm kokuları, odun-kömür-sigara dumanları, temizlik ürünleri, nemli havalar, deodorantlar,hava kirlilikleridir. Kişi bunlara maruz kaldığı zaman atak geçirebilir ve bu esnada yanında mutlaka yanında bulundurması gereken spreyi hemen ağızına sıkarak atağı önleyebilir veyahut sıktıktan sonra atağın geçmesini bekler.

 

Dünya sağlık örgütüne (WHO) göre, Dünya’da 300 milyon kişide görülen ve her yıl 250 bin kişinin ölmesine sebep olan bu hastalık ve buna bağlı ataklar en çok çocuklarımızı tehdit olarak görüyor. Türkiye’de 7 çocuktan birinde görülürken, yetişkinlerde bu sayı 12’de birdir. Görünen o ki bu hastalığı ciddiye alıp ve bu hastalığa  sebep olan unsurlardan mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışarak ve hastalığın  daha başlangıç aşamasında tedavi olunarak daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşabiliriz.

Sonuç olarak astım atağı geçiren kişiye hemen tedavi uygulanmaz ise kişi bilincini kaybeder, konuşamaz hale gelir ve dudakları morarır. Bu morarma kanda oksijen azaldığını gösterir ve kişi hayatını kaybeder. Bu istemeyeceğimiz olayın olmaması için insanları daha çok bilinçlendirip, hasta olan insanlara daha kaliteli, bilinçli bir hayat sunabiliriz.

Astım Tedavi Basamakları:

1. Basamak Astım

Dünyadaki bir çok hastalık bu basamağın içine dahildir. Bu basamaktaki hastalara inhale kullanması yeterlidir. Günde bir kere sıkım yapan hastalarda başka tedaviye gerek yoktur.

2. Basamak Astım

Günde 1 den fazla sıkım yapıyorsanız bu basamağa dahil sinizdir. Önleyici inhaler verilebilir. Bu basamakta doktorlar ilaç desteği verebilir.

3. Basamak Astım

Sıkım dozu bu basamakta günde 4 üzerine çıkıyorsa bu basamak tasınız. Doktor tarafından ilaç dozu biraz daha yüksek verilecektir.Doktor sizi takibe almalı ve ona göre ilaç vermeli…

4 ve 5. Basamak Astım

Bu basamakta bulunan hastalar yukarıda bulunan destekler ile birlikte oral steroid ve nebulizatör tedavisi düşünülebilir. Gögüs hastalıkları uzmanına kesinlikle görülmek gerekmektedir.astim-tedavi-basamakları

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.