Bebeklerde Başı Sağa Sola Sallama Neden Olur? Normal midir?
Bebeklerde Başı Sağa Sola Devamlı Sallaması Neden Olur? Bebeklerde Baş Sallama ve Titretme Sebepleri, Bebeklerin Durduk Yere Başını Sağa Sola Sallaması, Bebeklerde Tik Hareketleri Neden olur, Bebeklerde Otizm Belirtileri Neler? Bebeklerin Kafasını Aşağı Yukarı Sallamasının Sebepleri
Bebeklerde Başı Sağa Sola Sallama Neden Olur? Otizm İle Alakası Var mı?
Özellikle günümüzün anneleri bebeklerinde otizm olma tehlikesinden çok korkmakta. Günümüzde otizm vak’aları geçen 10 yıla göre neredeyse 3 kat artmış durumda. Fakat bebeklerde başı sağa sola sallama görüldüğünde akla hemen otizm gelmemelidir. Aslında bebeklerde kafa sallama otizmden öte başı hareket ettirmesi refleks ve motor becerilerinin gelişmesi anlamına geliyor. Bu aslında bebeğiniz için son derece önemli bir durum.
Bebekler genelde 2 ayından sonra başını sese çevirebilir yada bir şey istemediğinde bebeğiniz kafasını sallayabilir. Herhangi bir şekilde yetişkinlerde görülen tik dediğimiz sinirsel hastalıklar çok fazla görülmemektedir. Özellikle 3 aylık bebeklerde boyun kasları yeni geliştiği için bebekler boyunlarını sağa sola hızlı bir şekilde oynatabilmektedir. Bu çok normal bir durumdur. 4 aylık bebeklerde bu baş sallama olayı biraz daha artabilir. Durum yine de izlenmelidir ve bebeğinizin aylık kontrollerinde doktorunuza danışmanız gerekebilir.
Bebeğin Başını Sağa sola Öne Arkaya Sallamasının Nedenleri
Sesleri Dinleme
Bebekler genellikle gürültülere dikkat kesilir. Bu nedenle Anne baba sesini algılar yada dışarıdan geçen bir motorun sesine irkilebilir ve sesin geldiği noktaya dönebilir. Bebekler birden fazla sesi takip ederken başını titretebilir yada sağa sola oynatabilir. Mesela odada 2-3 kişi konuşuyorsa bebekler hızlı tepkilerle başını sağa sola oynatabilmektedir. Belli bir süre sonra bebekte bu oyun haline getirip devamlı yapabilir. Sessiz ortamlarda ise bir süre sonra baş oynatması durabilir.
Dünyayı Algılama ve Tanıma
Bebekler özellikle 6 aydan sonra dünyayı tanımaya başlar. Baş kontrolü çok önemlidir. Bu nedenle hızlı bir şekilde baş kontrolünü sağlamaya çalışırlar. Sağa sola bakmak farklı şeyler görmek onlar için bir oyun haline gelir. Başını iyice kontrol etmeyi öğrendikten sonra bebekler başlarını farklı pozisyonlarda tutabilir. Aynı şekilde geriye ileri itebilmektedir.
Bebeklerin Kendini Yatıştırması
Bebek diyoruz ama artık onlarda büyüyor ve gelişiyor. Bazı durumlarda özellikle aşırı uyarıldıklarında bebekler kafasını iki yana sallayarak kendilerini sakinleştirebilirler. Ayrıca endişelendiklerin de de başlarını sağa sola sallayabilirler. Özellikle 10 aylık bebeklerde artık sinir sistemi de tamamen gelişmeye başlamakta olduğu için bu şekilde tepkiler verebilirler. Sadece bu gibi durumlarda bebeğinizi germememiz ve bebeğinize yumuşak sesle seslenmemiz göğsünüze yatırmanız yeterli olacaktır.
Yüksek Ses ve Kavga
Anne baba yada aile bireyleri arasında yüksek sesle konuşmalar yada kavgalarda bebekleri olumsuz etkiler. Özellikle yüksek sesi bebekler hiç sevmez. Yüksek seste bebekler değişik irkilme kendini titretme ve kafayı sağa sola sallama gibi tepkiler gösterebilir. Bu yüksek ses devam ederse bebekte ruhsal sorunlar olabilmektedir. Bu nedenle bebeğiniz yanında mümkün oldukça kısık sesle konuşulması ve kavga edilmemesi gerekmektedir.
Bebeğinizde bir şeylerin normal girmediğini nasıl anlarsınız? Aşağıdaki video size bilgi verebilir.
Bebeklerde Titreme Nöbetleri
Genellikle her bebekte titreme nöbeti bazı dönemlerde görülebilir. Titreme atakları özellikle 6 aydan sonra bebeklerin %90’ında görülebilmektedir. Bunun genel olarak dayandırılan bir sebebi yoktur. %90 oranında da zararsız bir davranışlardır. Fakat çok sık tekrarlanması ve 2 aydan uzun sürmesi durumunda tabi ki nörolojik durumlardan şüphe edilir ve bir doktora görünmekte fayda vardır.
Bebeklerde Nörolojik Bozukluklar
Bebeğiniz başını kontrol edemiyorsa başında alışılmadık değişik hareketler varsa nörolojik bir problem olma ihtimali vardır. Genellikle bebekler başını aşağı yukarı sağa sola sallaması normal olarak değerlendirilir. Fakat devamlı boyun düşüyorsa yada kafasını sağa sola titreterek çekiyorsa ve bu davranış çok sık yapıyorsa kesinlikle nörolojik bir durumdan şüphe edilebilir.
Nörolojik durumlarda bebeklerin gelişimi geri gidebilir durabilir konuşma ve hareketlerde azalma olabilir. Yaşa özgün davranışlarında azalma görülebilir.
Ağrı ve Kulak Enfeksiyonu
Aslında bebeklerde kafa sallamasının ve huzursuzluğun en büyük sebeplerinden biri kulak ağrısı ve enfeksiyonlardır. Özellikle bebeklerde banyo sonrasında kulağa su kaçması orta kulakta ağrı ve enfeksiyon yapabilmektedir. Bebeklerde huzursuzluk en çok bu nedenlerden görülebilir. İlaçsız olarak 2-3 günde bu sorun ortadan kalkar. Ani baş sallama , 38.5 derece ateş ve kulağına elini götürme gibi durumlar görülüyorsa kesinlikle doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Basit antibiyotikler ile hızlı bir şekilde enfeksiyon giderilir.
Epilepsi
Epilepsi de en çok akla gelen hastalıklardan biridir. Miyoklonik sarsıntılara epilepsi denmektedir. Kaslarda ani kasılmalar sonucunda ortaya çıkan kısa nöbetlerdir. Miyoklonik sarsıntılar vücudun her bölgesinde olabilir. Özellikle boyun çevresinde çok fazla görünmektedir. Genellikle kısa sürdüğü için ilk dönemlerde anne ve babalar tarafından fark edilmeyebilir. Miyoklonik sallantılar artarsa bebeğinizde anormal baş sallamaları görebilirsiniz . Daha önce gördüğünüz baş sallamalar gibi olmayacaktır. Bu durumda doktorunuza başvurmanız gerekecektir.
Otizm ve Gelişim Sorunları
Aslında her Anne ve Babanın en çok korkutuğu sorunların başında otizm gelmekte. Neredeyse anneler her değişik tepkiyi otizme yormaktadır. Fakat bilinçsiz yada ilk çocuğu olan anneler bu konuda daha evhamlıdır. Öncelikle bebeklerin bir çok tepkisi doğaldır ve bazı tepkileri oyun olarak yaparlar. Faakt otizmde günümüzde çok fazla arttığı için tabi ki buda bir ihtimal olarak masada durmaktadır. Bebeklerde otizm belirtileri aslında çok kolay anlaşılamayabilir.. Otizmde en büyük belirti anne baba ile göz teması kurmamak ve yanıt vermemektir.
Bebeklerin kazandığı becerileri unutması ilerleyememesi ve gerilemesi durumunda otizmden şüphe edilebilir. Ayrıca gelişimin eksik kalması yaşıtları ve gelişim evrelerine göre ilerlemesi de otizm başlangıcı sayılabilir. Tabi ki bu durumlar kesinlikle doktor kontrolü ile yapılmalıdır.
Yukarıdaki bilgiler genel olarak neredeyse her bebeğin yaşadığı olaylar ve sorunlardır. Bebeklerde baş sallama normal bir durumdur. Devmalı ve normalden farklı tepkiler varsa doktora danışılması gerekebilir. Fakat %90 normal bir durum olarak görülmektedir. Fakat yinede anormal bir durumda doktora danışması ile erken tedavi ile koşulların kötüleşmesi engellenebilir ve bir çok durum bertaraf edilebilir.
Prof. Doktor Ayşe Serdaroğlu Bebeklerde İstemsiz hareketler konusunda son derece detaylı bir bilgilendirme videosu paylaşmış. Neredeyse tüm sorularınızın cevaplarını bulabiliyorsunuz.
Doktora Gitmeniz için Genel Sebepler;
- Bebeğiniz gelişimindeki gerilemeler
- Bebeğin kafasını devamlı geri ileri etmesi ve koltukta sallanması
- Bebeğin cama yada sabit bir yere devamlı kafasını vurmaya çalışması
- Bebeğinizin seslere tepki vermemesi
- Bebeğin aile bireyleri ile göz teması kurmaması
- Bebeğin çok fazla sabit bakması
- Tepkisiz davranışlar
- Devamlı boyun titretme , Kafasını devamlı sağa sola sallama
- Ağlama Nöbetlerinin çok sık sürmesi
Kaynak : Youtube Profesör yorumları ve saglik.org.tr