Hamilelikte Sıcak Ne İçilir (Sakinleştiren Rahatlatan Serbest ve Yasak İçecekler)
Hamilelikte Sıcak Ne İçilir , Hamilelik Döneminde Çay Kahve ve Asitli İçecek Tüketimi, Hamilelikte Hangi Bitki Çayları İçilebilir, Hamilelikte Hangi Bitki Çayları Zararlıdır, Gebelikte hangi İçecekler İçilebilir?
Hamilelik dönemi kadınların en hassas ve en özen göstermesi gereken dönemlerin başında gelmekte. Özellikle standart alışkanlıklar gözden geçirilmeli ve bu dönemde bazı alışkanlıklara son verilmelidir. Özellikle kafeinli asitli içecekler, Alkol ve Çay ,Kahve gibi içeceklere çok dikkat edilmelidir. Bitki çaylarını da içerken çok dikkat edilmelidir. Bazı bitki çayları hamilelik döneminde faydalı iken bazı çaylar zararlıdır.
Hamilelikte Neler İçilebilir?
Hamilelik öncesi özellikle kadınlarda kahve ve çay tüketimi çok fazladır. Fakat hamilelik başlaması ile birlikte bu alışkanlıklara son vermek gerekebilir. Özellikle bol kafein içeren kahve ve asitli içecekler bu dönemlerde azaltılmalı hatta mümkünse hiç içilmemesi gerekmektedir.
Şimdi diyeceksiniz ki bitki çayları içsem ne olur bitki çayları içilir mi? Bitki çayları hamilelik döneminde çok fazla içilmesi de önerilmemekte. Özellikle bazı çaylar hamilelikle vücudunuzda demir ve kalsiyumu emebilmektedir. Bu nedenle bitki çaylarını kullanırken de çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
Hamilelik döneminde süt, sıcak çikolata salep gibi sıcak içecekler içilebilir.
Süt bazı bünyelerde gaz yapabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde laktozsuz süt tercih edilebilirsiniz.
Hamilelik döneminde kefir içilebilir mi diye bir çok soru internet üzerinde dolaşmaktadır. Fakat çok eski bir içecek olan kefir son dönemlerde meşhur olmuştur. Fakat hamilelik döneminde zararlı mı faydalı mı henüz araştırması yapılmamıştır.
Kola ,çay, kahve gibi içecekler hamilelik döneminde tavsiye edilmemektedir. Fakat vücudunuzun demir mineral ve kalsiyum değerleriniz normal seviyelerde ise 1 fincan içilmesinin sorun yaratmayacağı belirtilmekte.
Hamilelik döneminde türk kahvesi tüketimi de çok fazla önerilmemektedir. Fakat türk kahvesi tiryakisi iseniz haftada 1 fincan içmenin herhangi bir zararı yoktur.
Hamilelik döneminde özellikle taze mevye suları içilebilir. fakat meyvelerde çok fazla şeker olması nedeniyle çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Ayrıca meyveler posası ile birlikte tüketmeniz bağırsak sindirimini kolaylaştırır. Günde 1 bardak taze sıkılmış meyve suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Hamilelere Serbest Olan Bitki Çayları
Hamilelik döneminde tavsiye edilen bitki çaylarının başında ıhlamur, zencefil, rezene ,yeşil çay ve meyve çayları rahatlıkla tüketebilirsiniz. Tabi ki günde 2 bardağı aşmamak şartı ile.
Ihlamur
Hem hamilelikte sizin hemde bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip ve soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Ihlamur ayrıca ödem sökücüdür vücudunuzda hamilelik ile biriken ödemi atmanızı sağlar.
Papatya
Papatya çayı sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Uykusuzluk problemi olan hamilelere tavsiye edilmektedir. Ayrıca sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Özellikle hamilelik gerginliklerinde son derece önemlidir.
Rezene
Rezene bağırsaklardaki gaz oluşumunu olumlu etkiler. Sindirimi rahatlatır. İştahsızlık ve mide bulantısına iyi gelmektedir. Ayrıca doğumdan sonra emzirme döneminde süt verimini arttırdığı bilinmektedir.
Kuşburnu
Vücudunuzun C vitamini ihtiyacını karşılar. Özellikle kış aylarında vücudunuzun direncini arttırır. Ödem sökücü özelliği bulunmaktadır.
Yeşil Çay
Yeşil çay da kafein oranı siyah çaya göre daha azdır. Özellikle günde 1 bardak tüketilebilir. Kan dolaşımınızı düzenler ve hastalıklara karşı korur.
Hamilelere Yasak Olan Bitki Çayları
Hamilelik döneminde bazı bitkisel çayların kesinlikle kullanılmaması gerekmekte. Özellikle Adaçayı, Keten Tohumu ,Ahududu, Sinemaki ,Sarı kanturan, Melisa yaprağı,Fesleğen, biberiye, Yaban mersini, , Aloe vera, Karahindiba
Adaçayı
Adaçayı rahimdekikasları uyarma etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde adaçayı kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Keten Tohumu
Omega3 bakımından son derece zengin olan keten tohumu hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle kanama riskini arttırma ihtimali yüksektir.
Ahududu
Organik asitler ve C vitamini içeren bir çok hastalığa iyi gelmesine ragmen doğum kasılmalarında başlangıç etkisini olması nedeniyle hamilelik döneminde ahududu kullanılmaması gerekmektedir.
Sinameki
Sinemaki genellikle bağırsakları rahatlatmak için kullanılır. Fakat bağırsaklardaki vitamin ve mineralleri azalttığı için hamilelik döneminde içilmesi uygun değildir.