Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir? Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir? Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?, Kat İrtifakı Zararları ve Faydaları Neler? Kat Mülkiyeti Fayda ve zararları
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark pek çok insan tarafından karıştırılmaktadır. İki kavramın karışmaması önemli bir durumdur. Çünkü, durum kişilerin kendilerini ve işlerini güvence altına almalarını sağlamaktadır. Karıştırılması veya konuya tam anlamıyla hakim olamamak çeşitli sorunların yaşanmasına yol açabilir.
Mülk sahibi olmanın çeşitli zorunlulukları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise kişinin kendi işini garanti altına alması durumudur. Bu sayede ise kişi, yapacağı ya da yaptığı işi koruyabilir. Korumanın ise çeşitli yol ve yöntemleri bulunuyor. Kişilerin bu işlemleri bilmesi yollara ve yöntemlere göre hareket etmesi, mülk sahibi olmanın sorumluluklarından bir tanesidir. Google üzerinde Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir? Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır? Kat Mülkiyeti Tapu Fiyatı gibi bir çok arama mevcut. Tüm bilgileri sizin için hazırladık.
İnsanlar çeşitli sigortalar ve çeşitli tapo haklarına sahiptir veya yaptırmak zorundadır. Zorunluluk ilkesi ise genellikle devlet tarafından istenmektedir. Durumun böyle olması olası durumlarda kişi veya kişilerin olumsuz etkilenebilmelerini en aza indirgemektir. Olası bir deprem anında kişinin elinde deprem sigortası kat irtifakı bulunması, kişinin inşaat halinde dahi olsa sahip olduğu mülkün garantisi demektir. Bu gibi durumlar oldukça önemsenmektedir. Bu yüzden mülk sahibi olan kişi veya kişiler durumları ciddiye almalı kat irtifakından kat mülkiyetine kadar her çeşit kavram hakkında bilinç sahibi olunmalıdır.
Kat İrtifakı Nedir ?
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark belirli çizgilerle ayrılmış durumdadır. Bu iki kavramı birbirinden ayıran net çizgiler bulunuyor. Biçimsel anlamda bir çeşit tapu çeşidi olan kat irtifakıysa henüz tamamlanmamış olan bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanmaktadır. Bu gibi durumlarda kişilerin kendilerini güvence altına alması durumunu sağlamaktadır. İnşaat halinde bulunan yerleşim projeleri sözü edilmekte olan bu kat irtifakı çerçevesinde ele alınmaktadır.
İnşaat halinde olan bir projenin üzerinde çeşitli hak ve söz sahibi olabilmek, hukuki alanda ve anlamda bağlanabilirliğe ulaşabilmek için kurulacak olan kat irtifakı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge dahilinde güvenilir bir biçimde kurulmaktadır. Kat irtifakı tapusu için yapılacak belirli işlemler bulunmaktadır.
- Dilekçe,
- Vaziyet planı,
- Yönetim planı,
- Liste,
- Tapu senedi,
- Nüfus cüzdanı,
- Vergi numarası gibi belgeler istenmektedir. Bu belgeler dahilinde gerekli işlemler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde hazırlanan belgeyle kurulmaktadır. İşlemlerin kurulabilmesi için bu gibi belgelerin kişilerin elinde eksiksiz bir biçimde olması gerekmektedir. Bu sayede kişiler hem kendilerini hem de çevresini güvence altına alabilmektedirler.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti ve Deprem Sigortası
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark ve deprem sigortası tamamen farklı konulardır. Kat irtifakı ile kat mülkiyetinin net çizgilerle ayrılmasının yanı sıra deprem sigortası da bu iki kavramla birlikte kullanılabilir. Kat irtifakının deprem sigortası bulunmaktadır aynı şekilde kat mülkiyetinin de deprem sigortası bulunuyor. Bu iki kavram için de geçerliliği olan deprem sigortasına bir çeşit güvence denebilir.
Deprem sigortasının kat irtifakı ve kat mülkiyetiyle birlikte olması durumu, yaşanabilecek deprem sonrasında kişilerin mağduriyetinin en aza indirgenmesi demektir. Deprem sigortasıyla birlikte kişiler yaşanan bu olumsuz durum sonucunda sahip oldukları veya henüz sahip olmadıkları inşaat alanını güvence altına aldıkları için devlet tarafından kişilere belirli destekleyici ücret verilmektedir. Bu durumla birlikteyse kişiler, yaşadıkları olumsuz durumun mağduriyetini kapatmaktadırlar.
Kat mülkiyeti nedir?
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark karıştırılsa da basit bir anlatımla bu karışıklık kolayca giderilebilir. Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için çeşitli durumlar mevcuttur. Bunun için öncelikle iskan belgesine sahip olunması gerekmektedir. İskan belgesi, yapı kullanım belgesi adını da taşımaktadır. Daire, depo, mağaza veya kat gibi bağımsız olan bölgeler için alınmış olan kat mülkiyetiyse tamamlanmış inşaat olmasını da gerekli kılmaktadır.
Tamamlanmış olması ve bağımsız olması şartları ile birlikte kat mülkiyeti sağlanabilmektedir. Kat mülkiyeti için bölgenin bağımsız olması zorunluluk taşımaktadır. Bu mülkiyet çeşidi Kat irtifakıyla aynı değildir. Aralarında çeşitli farklı hususlar bulunmaktadır.
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark konusunda çeşitlilik bulunmaktadır. Bu çeşitliliğinde birbirinden ayrılması zor faktörler barındırmaktadır. Genellik ile karıştırılan bu iki kavram bazen ayırt edilmekte kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu ve bu gibi durumlardan arınabilmek için ise kavramlar arasındaki farkı net bir biçimde bilmek oldukça önemlidir.
Tapu türleri pek çok şekilde karşımıza çıkabilir. Tapu türlerinin ise çeşitli olması gerekli işlemlerin net olarak gerçekleşebilmesi için önemlidir. Bunun yanında kişiler net olarak ihtiyacı olan tapu çeşidine kolaylık ile ulaşabilmesi için tapu türü çeşitliliği bu durumda kişilere kolaylık sağlamaktadır. Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark bu şekilde kolaylıkla ayrışabilir.
Tapu türü çeşitleri arasında ise arsa tapusu, kat irtifakı tapusu ve kat mülkiyeti tapusu şeklinde bir ayrım bulunmaktadır. Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark bu ayrımların belirtilmesi ile kolaylıkla seçilebilir. Tapu türü çeşitlerine dikkatli bir biçimde baktığımız zaman görüyoruz ki kat irtifakı tapusunun bir ara form olduğu barizdir. Kat irtifakında arsa tapusunda herhangi bir inşaat bulunmamaktadır. Kat irtifakı tapusu için olması gereken şartlar inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması olarak belirlenmektedir. Kat mülkiyeti tapusunda ise tamamlanmış bir inşaat olması gerekmektedir. Bu şekilde baktığımızda kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark belirlenmiş olmaktadır. Kısaca anlatacak olursak inşaat boyunca geçerli olan kat irtifakı yalnızca geçici bir süreliğine kişilerin kendilerini güvence altına alması için alınan bir çeşit belgedir. Geçici olması sebebiyle yerine başka belgeler gelmektedir.
İnşaat sırasında çeşitli belgeler alınmaktadır. İnşaat sırasında alınan kat irtifakıysa inşaat tamamlandığı vakit değiştirilmektedir. Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark burada kendini belli etmektedir. Her ikisi farklı kavram olduğu için değiştirilerek kullanılmaktadır. Değiştirilen kat irtifakının yerine artık kat mülkiyeti gelmektedir. Bu çevrim işlemi sırasında ise kat sahipleri değil, müteahhitler görev almaktadır. Müteahhitlerinse belediyeye iskan ruhsatı başvurusunu yapmaları gerekmektedir. Yapılan başvuru sonucunda ise bir dilekçe ele geçmektedir. Kat sahibi ise bu dilekçe ile birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaktadır. Çeşitli prosedürler sonucunda ise kat irtifakı artık kat mülkiyeti tapusuna çevrilmiş olmaktadır.
Kat İrtifakı, Kat Mülkiyeti ve DASK
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark kolaylıkla çözülürken bir de DASK vardır. DASK’sa yalnızca kat mülkiyeti sahipleri için değildir. Bunun yanında kat irtifakı sahipleri için zorunlu hale getirilmiştir. Deprem sigortası kat irtifakı olarak da nitelendirilebilen bu durumun zorunlu olması hali kişilerin her daim güvence altında olmasını sağlamaktadır. İnşaat her ne kadar bitmiş ya da her ne kadar başlamamış dahi olsa bile kişilerin bir güvence ile yaşamlarına devam etmeleri oldukça önemlidir. Bu sayede yaşamları boyunca kişiler, bir güvence ile hareket etmektedirler.
DASK ödemelerindeyse sunulan çeşitli ayrıcalıklar, taksitli veya peşin ödeme gibi imkanlar ve çeşitli indirimler, zorunlu deprem sigortasının yapılmasıyla kolaylaşmaktadır DASK, kişilerin evinin teminatı konusunda oldukça önemli bir husustur.
Kat mülkiyeti tapusu almak istiyorum. Kaç para fiyat çıkar tapu ücretleri ne kadar ve kadar fiyat ödemem gerekiyor. 2021 tapu ücretleri eklerseniz sevinirim.