Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları 2024 (Yavru ve Yetişkin Tüm Cins ve Irk Kedilerin Aşı Takvimi)
Kedi Aşı Takvimi , Kedi Aşısı Fiyatları 2023 , Yetişkin ve Yavru Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları, Kedi Hastalıkları İçin Aşılar ve Fiyatları, Kedi Hastalıkları Mantar Kuduz, Parazit Lösemi ,Panlökopeni, Herpesvirus Hastalığı Aşı ve Fiyatları 2023
Kedilerin Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları 2024
Kedi aşı takvimi kediler için hayati önem taşımaktadır. Özellikle son dönemde evde kedi bakan sayısı pandemi ile birlikte bir hayli artmıştır. Bir çok yalnız yaşayan kişi evde dost arkadaş olarak kedi bakmaya başladı. Kediler hem sadık birer dost hemde canınız sıkıldığında muhteşem bir arkadaş olabilmekte. Tabi ki kedilerinizin sağlıklı ve uzun bir ömrü olsun istiyorsanız kesinlikle aşılarını zamanında yaptırmanız gerekiyor. Yetişkin Kedi aşılama takvimi bu nedenle çok önemli. Kediler çok çabuk virüs kapabilir ve bakterilere karşı vücutları dirençsizdir. Özellikle bazı virüsler kısa sürede kedinizi kaybetmenize sebep olabilir. Kedilerin bağışıklık sistemleri de çok zayıftır. Özellikle yavru kedi aşı takvimine uymaya kesinlikle çok dikkat etmelisiniz. Kedilerin aşı fiyatları 2024 yılında neredeyse %30 civarında arttı. Maalesef pandemi sürecinde ülkeye yurt dışından çok zor aşı geldi. Aslında en büyük artışın sebebi de bu oldu.
Kedi aşı takviminde kesinlikle yaptırmanız ve ihmal edilmemesi gereken 3 aşı bulunmakta. bu aşılar Karma Aşı, Kuduz Aşısı ve Lösemi aşısıdır. Ayrıca Mantar aşısıda çok önemlidir. Ne kadar yaptırmayan çok fazla olsa da bize göre kesinlikle yaptırılması gerekmekte. Ayrıca parazit uygulamaları da kediler için çok önemlidir. Parazit aşıları kedi aşı takvimi başlamadan önce kesinlikle yapılmalıdır. Bu sayede aşılar çok daha sağlıklı bir şekilde kedinizi sağlıklı tutacaktır.
Yavru kedi aşı takvimi doğumdan 45 gün sonra başlar . Özellikle anne sütü ile beslenen kedilerde antikor anneden yavru kediye geçmektedir. Yavru kediler anne sütünü 45 gün aldıktan sonra aşılama yapılabilir. Fakat 45 günden önce aşı yapışmasını tavsiye etmiyoruz. Anne sütü alamayan kedilerde ise parazit aşısının kesinlikle yapılması gerekmektedir.
Parazitler bağışıklık sistemini zayıflatır. Parazit uygulaması maalesef her veteriner yapmamakta fakat kesinlikle tüm aşılardan önce parazit uygulamasının yapılması gerekmektedir. Veterineriniz tavsiye etmese bile kesinlikle parazit uygulaması yaptırmak istediğinizi belirtiniz. Parazit uygulaması yapılan kedilerin aşıları da son derece başarılı ve hastalıklardan son derece koruyucu olduğu gözlenmiştir.
Kedilerin Olması Gereken Aşılar
İç ve Dış Parazit Aşısı
Kedilerde parazitler son derece kolay çoğala bilmektedir. Parazit aşıları kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılan aşılardır. Aşılardan önce kesinlikle uygulanmalıdır. Aşılar çok daha sağlıklı bir şekilde bağışıklık kazandırmasını sağlar.
Karma Aşı
Karma aşılar tüm kedi cinsleri ve ırkları için 2 doz uygulanan bir aşıdır. İçerisinde bir çok hastalığa karşı ölü ve güçsüzleştirilmiş virüs bulunmaktadır.Genellikle 15/20 gün ara ile yapılmaktadır ve aşılar tam bağışıklık sağlamaktadır.
Kuduz Aşısı
90 günlük civarında olan kedilerde uygulanmaktadır. Bu aşı kedilerin karnesinde kesinlikle olması gerekmektedir. Kanunen mecburi olan tek aşıdır. Hem kendi sağlığınız hemde kedinizin sağlığı için kesinlikle atlanmaması gereken bir aşıdır.
Lösemi Aşısı
Her yıl tekrarlanması gereken bir aşıdır. Bu aşı FelV virüsüne karşı kedinizin bağışıklık sağlamasını sağlar.
Yavru Kedi Aşı Takvimi ve Süreleri
Yavru kedilerde aşılama en az 45 günlük iken yapılmaya başlanmalıdır. Yapılacak aşı uygulamaları ve süreleri ise;
- 45 günlük Kedilerde : İç Dış Parazit Uygulama Aşısı
- 60 Günlük Kedilerde 1. Doz Karma Aşı (Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza)
- 75 Günlük Kedilerde 2. Doz Karma Aşı (Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza)
- 90 Günlük Kedilerde Kuduz Aşısı(Rabies)
- 105 Günlük Kedilerde Lösemi Aşısı
- 120 Günlük Kedilerde Mantar Aşısı
Yukarıdaki aşılar muhakkak bu süreler halinde vurulması şarttır. Bu aşılardan sonra kediniz %80 kedi hastalıklarına karşı bağışıklık kazanmış olacaktır.
1 Yaş Üstü Yetişkin Kedi Aşı Takvimi ve Süreleri
Yetişkin kedilerde ise her sene yapılması gereken 3 aşı bulunmaktadır. Bu aşılar kedilerde %80 üzerinde oranda bağışıklık sağlanır. Aşağıdaki aşılar ortalama 1 ile 2 haftalık periyotlar şeklinde yapılmalıdır.
- Karma Aşı
- Kuduz Aşısı
- Lösemi Aşısı
Ayrıca ortalama 2/3 ayda bir iç ve dış parazit uygulamaları yapılması tavsiye edilmektedir.
Kedi Aşı Fiyatları 2024
Kedilerde aşılar köpeklerde olduğu gibi kiloya göre yapılmaz. Sadece çok obez kedilerde aşılama belki 1 doz fazla yapılabilmektedir. Fakat yinede bu konuda veterineriniz karar verecektir. Kedi aşı fiyatları 2024 yılında geçen senelere göre biraz arttığından bahsetmiştir. Genel olarak ortalama veterinerlerde fiyatlar değişken olsa da genel olarak 10 TL ile 30 TL arasında fiyatlarda oynama olabilmekte. Aşağıdaki fiyatlar olması gereken ve aşının hakkı olan fiyatlardır. Genellikle tüm veterinerler de bu fiyatlara kedi aşısı yapmaktadır.
İç Dış Parazit Uygulaması Fiyatı : 340 TL
Karma Aşı 1. ve 2. Doz Fiyatı :330 TL
Kuduz aşısı Fiyatı : 320 TL
Mantar Aşısı Fiyatı :400 TL
Kösemi Aşısı Fiyatı: 350 TL
Yukarıdaki fiyatlar dediğimiz gibi standart fiyatlardır. Lüks semtlerde fiyatlar bir miktar yüksek olabilmektedir.
Kedilerde Aşılama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
- Kediler aşılamadan sonra ve önce banyo yaptırılmamalı su ile teması olmamalıdır.
- Kedinizin sağlık durumu veteriner tarafından kontrol edilmeli sorun yoksa aşılama yapılmalıdır.
- Kediler stresli ise aşı yapılmamalıdır. Kediniz rahat olduğu dönemlerde aşılama çok daha iyi bağışıklık sağlar.
- Herhangi bir ilaç kullanıyorsa kediniz veteriner tarafından incelenip öyle aşılara başlanılmalı.
- Kedilerde aşılama öncesi ateş kontrol edilmeli ve 38,5 ile 39.5 derece arasında değilse aşılama yapılmamalıdır.
- Kedilerde Aşılama yapılmadan önce parazit uygulamaları yapılması önemlidir. Çünkü parazitler bağışıklık sistemini aydınlatabilmektedir.
- Kedilerde Aşılama 45 günden önce kesinlikle başlanmamalıdır. Kedilerde aşı öncesi tüm sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
Kedi Aşılarıyla Önlenen Kedilere Özgü Hastalıklar
Parazit
Neredeyse tüm cins ve ırk kedilerde parazit sorunu olmaktadır. İÇ ve Dış parazit uygulamaları sayesinde kediniz parazitlerden korunur. Özellikle gastra intestinal sistemlerde bulunan parazitlere yapılan uygulamalar parazit oluşumunu engeller. Dış parazitler ise kene pire bir uyuz gii canlılara karşı yapılan bir uygulamadır. Ayrıca bu konakçılar ciddi hastalıklara sebep olurlar. Kedinizin kanını emerler ve farklı mikrop ve bakterileri vücutlarına taşıyabilirler.
Karma Aşısı
Kedilerde karma aşı takviminde en önemli aşılardan biridir. Karma aşılar Felin Calici, feline parvos, herpesVirus gibi virüslere karşı koruma sağlamaktadır. 1 Yaşından itibaren her yıl rutin olarak aynı dönemlerde uygulanması gerekmektedir. Bu aşının koruduğu hastalıklar ise feline calicivrus, feline rhinotracheitis ,feline panleukepenia hastalıklarıdır.
Feline Panleukepina(Kedi Panlökopeni): Özellikle yavru kedilerde çok sık görünen ölümcül ve bulaşıcı viral hastalıklardan biridir. İştahsızlık ishal ve kusma başlıca belirtileridir. Ölümcül bir hastlalıktır. Kanlı ishalde görülebilmektedir.
Feline Rhinotracheitis(Kedi Herpesvirus) : Aslında İnsanların yaşadığı grip ve gezle gibi belirtileri vardır. Kedi Gribi ve nezlesinde , Hapsırma , Burun ve Göz akıntısı meydana gelir. Özellikle Yavru kedilerde ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktır. Sokak kedilerinde çok sık rastlanmaktadır.
Feline Calicivrus (Kedi Kalisvirus) : Ağızda yaralara sebep olan solunum yollarını etkileyen dil ve damakta kanamalara sebep olan bir hastalıktır. Kedilerde ağızda ağır bir koku oluşturur. Ülser kaynaklı iştahsızlık görülebilir.
Kuduz Aşısı
Kuduz aşısı yasal olarak zorunlu olan tek aşıdır. Kuduz çok hızlı bulaşabilen bir hastlaıktır. Özellikle kedilerde çok hızlı vücudu sarar. Bilinç kaybı, Salya akıntısı ve yutkunma sorunları ve kısa süre bölgesel felçler olarak kendini gösterir. Kedi sahiplerinede bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle kuduz tehlikeli bir hastalıktır. Kedilerde bulaşma genellikle salya , ısırma ve tırnaklama ile olur. Kuduzun tedavisi yoktur. Aşılama ile önüne kolaylıkla geçilir. Kuduz aşısı 3 aylık yavru kedilere yapılır. 3 ay öncesinde yapılmasının hiçbir anlamı yoktur. Anneden gelen savunma hücreleri yok eder ve 3 ay sonrasında kuduz aşısı olunmaz ise kediniz kuduz olabilir.
Lösemi Aşısı
Lösemi kedilerde her sene yapılması gereken önemli bir aşıdır. FelV virüsüne karşı kedinizin bağışıklık kazanmasını sağlar. Kan,Sür Tükürük ve Burun akıntısı ile bulaşabilir. Kesin bir tedavisi bilinmemektedir. Bu virüs bulaştığından bağışıklık sisteminin güçlendiren takviyeler yapılır.
FIV(Kedi Aids)
İnsanlarda görülen AIDS benzeri bir FIV salyadan bulaşır. FIV belirtileri ise ishal, Kilo Kaybı, sepsis, lenfadenopati ve ateş yapabilir. Özellikle ilerleyen dönemlerde Ağız içi lezyonlar, İshal, Kilo Kaybı, Böbrek hastalıkları, Kanser ve rhinit görülebilir. Tehlikeli bir hastalıktır ve ölümcüldür.
Kedi Aşılarıyla İlgili Bilinen Yanlışlar
Kediler aşılandıktan sonra %100 korunur düşüncesi kesinlikle yanlıştır. Ortalama olarak yapılan incelemelerde %80 civarında koruduğu ortaya çıkmıştır. Büyük bir orandır ama tabiki yukarıdaki hastalıklara yakalanma riski vardır. Özellikle dışarıda diğer kedilerle ve hayvanlarla temas ettirilmesi kedilerde hastalık riskini arttırır.
Aşılarda zararlı toksinler olduğu kanısı da kesinlikle yanlıştır. Bu konuda kanıtlanmış bilimsel bir makale ve kanıt yoktur.
Yaşlı kedilerde aşılama gereksiz diye söylentiyi çok duyabilirsiniz. Fakat bu söylentiler kesinlikle yanlıştır.
Ella Ertesi Gün Hapını neredeyse tüm eczanelerde bulabilirsiniz. Genel olarak ella satış fiyatı 2022 Aralık ayı itibariyle 180 TL . Fakat yılbaşında yani ella 2024 fiyatı ortalama olarak 235 TL olması bekleniyor. kutu içerisinde sadece 1 tablet hap bulunmakta. Eğer 3 saat içinde kusar iseniz yenisini almak zorundasınız.
Ella Ertesi Gün Hapları Ne Kadar Etkilidir? Koruyuculuğu Nasıldır?
Ella Ertesi Gün Hapı en etkili ertesi gün haplarından biridir. İlk gün kullanıldığında etkisi %99 civarına kadar çıkabilmektedir. 2 ve 3 günlerde etkisi %97 civarındadır. Sonraki günlerde ise ortalama %95 civarında olduğu belirtilmektedir.
Ella Ertesi Gün İlacı Ne İçin Kullanılır?
Ella Ertesi gün hapı cinsel ilişkide herhangi bir korunma yöntemi olmamış ise yada herhangi bi prezervatif yırtılması yada çıkması gibi durumlarda acil doğum kontrol uygulaması olarak kullanılmaktadır. Özellikle son dönemde prezervatif takmayı sevmeyen gençler arasında maalesef çok fazla tercih edilmektedir. Unutmamak gerekir ki Ertesi gün hapları %100 koruyucu değildir. Çok ufak bir ihtimal bile olsa gebe kalmanıza tesiri olmayabilir.
Ella Ertesi Gün Hapı Yan Etkileri ve Zararları
Genel olarak ella ortalama 5-6 gün içinde vücudunuzdan atılmakta. Herhangi bir ileriye dönük zararı tespit edilememiştir. Herhangi bir kısırlık v.b durum söz konusu olmamıştır. Faakt yinede ileriye dönük sonuçlar net olarak ta bilinmemekte. Bir çok ilaca göre kusma , meme hassasiyeti ,baş ağrııs ,baş dönmesi gibi yaygın yan etkileri bulunur.
Yaygın olmayan yan etkileri ilse ishal,ağızda kuruluk, uykusuzluk, sinir ,Cinsel istekte azalma , Akne, Migren olabilmektedir. Nadir de olsa genital bölgede kaşıntı ve hafif geçen adet kanaması görülebilir.
Ella Ertesi Gün Hapı Prospektüs
Ella Kullanma Klavuzu(Prospektus) İçin Tıklayınız…
Ellanın Vücuttan Atılma Süresi
Ella ertesi gün hapı ortalama olarak 6 gün içinde vücuttan tamamen atılmaktadır. Nadir durumlarda 8 ile 10 gün arasında kalıntılar tamamen temizlenir. İlk ilişkiden sonra 2 gün 3. gün ve 4. günlerde tekrar ilişkiye girilirse koruyuculuğuna güvenilmemesi gerekmektedir.
Ella Ertesi Gün Hapı Kullananların Yorumları
Ella ertesi gün hapı kullananları incelediğimizde genel olarak yan etkisi en az ertesi gün hapı olduğu belirtilmekte. Ayrıca koruyuculuk bakımından ella herkesin ilk tercihi olmuş durumda. Türkiye’de de zaten en çok satılan ertesi gün hapı diyebiliriz.
En Az Yan Etkisi En Zararsız Doğum Kontrol Hapı İsimleri Listesi