Okutman Maaşları, Okutman Nasıl Olunur? Okutmanın Görevleri

Üniversitede Profesörlerden Çok Daha Fazla Ders Anlatan Hocalardır Aslında Okutmanlar. Peki Okutman Nasıl Olunur? Okutman Maaşı Ne Kadardır? Okutman Nasıl Olunur? Okutmanın Görevleri Nelerdir? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Okutman Nasıl Olunur?

Okutman olmak için öncelik ile lisans mezunu olmak gerekmektedir. Okutman kadrosu genelde üniversiteler de olur. Okutmanlar üniversiteler de dil dersleri vermek için ve eski dilde yazılmış olan metinleri çözmek içindir. Okutman olmak üniversiteler kadro sınavı açar ve belli şartları olur. Okutmanın yüksek lisans ya da doktora yapmak zorunda değildir. Fakat bu şart yabancı dil okutmanları içindir. Yabancı dil okutmanları da YDS ( yabancı dil seviye sınavı ) sınavın da en az 80 puan almaları gerekir. Buna muadil olabilecek bir sınav sonucu da geçerli olacaktır. Bunun yanında da ALES ( akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavı )sınavında da en az 70 puan almak gerekir. Yabancı dil okutmanları dışında okutman olmak isteyenlerin de en az yüksek lisans yapmış olması gerekir. Bu şartları taşıyanların, eğer ilgili üniversitenin aradığı okutman branşı da uyuyor ise başvuru yapabilir. daha sonra yapılacak olan mülakat sınavı ile de okutman olma hakkını elde etmiş olurlar. Yalnız yukarıda ki şartlara ilaven ilgili kurum ek maddeler ekleyebilir. Mesela meslekte en az iki yıl tecrübesi olmak diye olabilir. Ama yukarıda yazılı olan şartlar hiç bir zaman değişmez. Örneğin ALES sınavında 70 alma şartını ilgili üniversite 66 yapamaz. Bu değişmez bir ölçüttür.

Okutman Maaşları

Devlet kadrolarının hepsinin aldığı ücret birbirinden farklı olduğu gibi okutman maaşları da farklıdır. Fakat yeni işe başlamış okutman maaşı ile eski ek göstergeye ( devlet memurları 4. dereceye düştüler mi maaş katsayıları artar ve bunun sonucunda da maaşları artar ) düşmüş okutman maaşı farklı olur. Ocak 2016 maaşlara gelen zamlar ile 7 / 1 kademede ki bir okutmanın alacağı maaş tutarı 3600 TL civarıdır. 4 / 1 derecede ki okutman maaşı da 3700 TL civarıdır. Eşi çalışmayan evli okutman maaşı biraz daha fazla olur. BU kategori de olan okutman aile yardımı olur. Aile yardımı tutarı da 186 TL civarı olan bir rakamdır. Çocuk var ise de sayıya göre ücret eklenir.

Okutmanın Görevleri

Okutmanlar konu anlatımı ve uygulama derslerini verirler. ayrıca bir profesörün uygulamalı derslerini takip edebilirler. Okutmanlar bulundukları meslek Yüksek Okulu yada Fakülte de süreli olarak çalışırlar. Atama yapılarak farklı Fakülteye yada Meslek yüksek okullarına geçebilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.