Pyd Nedir? Pyd Neden Kuruldu? Kim Kurdu? Örgütünün Amacı Nedir?

Pyd Kimler Tarafından Neden Kuruldu Amaçları Nedir? Pyd Örgütü Hakkındaki Tüm Bilgiler Araştırma Haberimizde…

Pyd Örgütü Nasıl Ve Neden Kuruldu?

Pyd Suriye’deki iç savaşın ortaya çıkmasından sonra, Suriye’nin kuzeyinde siyasi parti olarak kurulmuştur. Kurulum amaçlarını bir slogan altında birleştirmiş olup, demokratik yeni bir Suriye’nin inşasını gerçekleştirmek için kurduklarını belirtmişlerdir.

Pyd Açılımı Nedir?

Pyd’nin Açılımı Demokratik Birlik Partisi ‘dir. Suriye’de Ülkesine aittir.

 Örgütün Amacı Nedir?

Suriye’ de çıkan iç savaştan sonra, yeni bir demokratik Suriye kurmak adına, konuşlandıkları Halep, Kobani, Afrin, Haseke ve Amude gibi bölgelerde siyasi ağırlığını göstermek ve askeri kontrolleri ellerinde tutmak amacındadır.

 Pyd Örgütünü Kim Kurmuştur?

Kurucusu olarak Salih Müslim gösterilmektedir. Salih Müslim tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Salih Müslim bir çok kez savaş durumlarında sık sık Türkiye’ye gelmiş ve ülke yetkilileri ilerde görüşmelerde de bulunmuştur. Salih Müslim 1951 yılında Suriye’nin Halep ilinde dünyaya gelmiştir. 1970 yıllında İstanbul’a gelerek, İstanbul Teknik Üniversite’sinin Kimya Mühendisliği bölümünü bitirmiştir. 1998 yılında ise, Suriye’nin sol kolu olan, Kürdistan Demokratik partisine katılmış ve 2003 yılında ayrılarak PYD örgütünü kurmuştur.

 

 Pyd Örgütünün Amacı Ve Neden Kurulmuştur ?

Pyd Suriye’de çıkan iç savaştan sonra ülke genelinde siyasi ve askeri düzeni oluşturmak için, geleceğin özgür ve demokratik Suriye’sini yeniden inşa etmek amacı ile kurulmuş, ülkenin iç savaştaki sebepleri arasında yer alan, ülkede yer alan el kaide örgütleri, özgür Suriye ordusu ve Baas partisi ordusu ile savaşmak ve Suriye’nin bu örgütler tarafından daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile halkın oluşturduğu yaklaşık 65, 000 kişiden oluşturulmuştur. Zaman zaman her müttefiki örgütler ile sıcak çatışmalara girmişler ve halende girmeye devam etmektedirler.

 Pyd Örgütünün En Büyük Kanlı Eylemi

Uluslararası Af örgütü tarafından, 13 Ekim 2015 tarihinde bir açıklama yaparak, PYD ve YPG ile ülkenin kuzeyinde yaşayan Arap ve Türkmen sivillerin, yaşadıkları alanları kullanılmaz hale getirdikleri, bölgede halkın göç etmeye zorlandıklarını ve insan haklarını ihlal ettikleri açıklamasında bulunmuşlardır. Bu durumdan sonra yaptıklarının savaş suçu işlediklerini açıklamışlardır. Daha sonralarında PYD’nin PKK ile ortak görüşlere hakim olduklarını ve ortak olarak hareket ettiklerini açıkladılar. PYD bu durumdan yararlanarak, bir çok kuzey bölgesinde çatışmalara girdi, Resulayn kentinde, girdiği çatışmalar sonucunda bölgeyi ele geçirdi. Daha sonra iş birlikçilik yaparak, Özgür Suriye ordusu ile el Tabyad kentine girerek İslamcı örgütler ile çatışmalara girerek bu bölgeyi de ele geçirdiler. En çok kanın döküldüğü 2 bölge olarak dikkatleri çekti.

 

Pyd Kürdistan Topluluklar birliğine ve sosyalist enternasyol’in danışma üyesidir. Resmi olarak ilan ettikleri renkleri, yeşil, kırmızı ve sarı renklerdir. Siyasi pozisyon olarak sol rejimindedirler. Suriye’ merkez üssü olarak, kamışlı bölgesini kullanmaktadırlar. Askeri kolları arasında, halk koruma birlikleri, demokratik sosyalizm, komünizm, feminizm, liberter sosyalizm ve demokratik konfedarlizmdir. PYD nin genel açılımı ise, Demokratik Birlik partisidir. PYD Suriye’de 5 milyon vatandaş tarafından desteklenmektedir. İŞİD barbarlarına karşı topraklarını, namuslarını koruyan bir Kürt oluşumu olduklarını iddaa etmektedirler.

 

PYD Örgütü İşid’e karşı en çok başarı gösteren ordular arasında gösterilmektedir. Pyd’nin kurucu olan Salih Müslim işid ile savaşları sırasında oğlunu kaybetmiştir. Birleşmiş Millet tarafından yapılan açıklamalarda, 15 yaşın üstündeki kız ve erkek çocuklarının Pyd tarafından silahlandırıldığı ve çatışmalara gönderildiği bilgisine de yer verilmektedir. Bununda yine savaş suçu olduğunu iddaa etmektedir.

 

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.