Şase Numarası Okunmayan Araç Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu? | 2024
Şase Numarası Okunmayan Silinmiş araç muayeneden geçer mi? Şase Numarası Silinmiş Araç Muayenesinden Geçer mi ? Şase Numarası Okunmayan Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer ? Şase Numarası Okunmayan Araç Muayene Kalır mı?
Şase Numarası Okunmayan Araç Muayeneden Geçer mi ?
Şase numarası aracınızda tüm bilgilerin şifrelendiği bir numaradır aslında. Bu numara ile aracın size ait olup olmadığı ,ruhsatta yazan şase numarası ile aracın aynı olduğu göstermek için gereklidir. Misal aracınızı muayeneye götürüyorsunuz fakat aynı model başka bir aracın plakasını değiştirip götürebilirsiniz. Bu şekilde aracınız muayeneden geçer. Fakat şaşe numarası bu konuda devreye girmekte. Araçların eskimesi ile birlikte şase numaraları silinebilir. Bu gibi durumlarda kesinlikle şase numarasının kontrolü yapılmalı ve tekrar üzerinden geçilmelidir. İnternet üzerinde bu konu ile ilgili bir çok yorum bulunmakta. Özellikle Şase Numarası Okunmayan Araç Muayeneden Geçer mi ? , Şase Numarası Okunmayan Araç Muayeneden Kalır mı Geçer mi? Şase Numarası Okunmayan Muayenede Sorun Çıkarır mı? gibi bir çok soru sorulmakta. Bu soruların en doğru cevabını Tüvtürk personeli Erkan beyden öğrendik.
Şase Numarası Okunmayan Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer ?
Öncelikle Tüvtürk araç muayene denetimlerinde olmazsa olmaz bölüm şase numarası olduğunu unutmamak gerekiyor. Şase numarası aracın TC kimliğidir. Bu nedenle aracınızın şase numarasının okunur vaziyette olduğuna kesinlikle dikkat etmelisiniz. Eski araçlarda bazen şase numarası silinebilmektedir. Bazende bilerek silenebilir. Bu gibi durumlarda araç şaşe numarasından dolayı aracınız muayeneden ağır kusurlu olarak kalacak ve 30 günlük muayene tekrarına gönderilecektir. Araç şase numarası silinmiş yada okunamayan araçlar kesinlikle Tüvtürk araç muayenesinden geçmemektedir.
Şase Numarası Ne İşe Yarar?
Aracın sahip olduğu kimlik numarası olarak da ifade edilebilen şase numarası 17 farklı rakam ve harften oluşmaktadır. Bu 17 haneli numara araca dair detayları içeren şase numarasıdır. VIN yani Vehicle Information Number’ın kısaltmasıyla bilinen şase numarası ne işe yarar ki diye düşünüyorsanız detaylara girmekte fayda var. Öncelikle bu numaralar ülkelere has olarak geliştirilmiştir ve her bir hane farklı bir alanı ifade etmektedir.
- İlk üç hane üretimin yapıldığı ülke ve yeri
- Dördüncü hane arabanın modeline dair detayları
- Beşinci hane arabanın fiziki görünümünü
- Altıncı hane motor türünü
- Dokuzuncu hane güvenlik numarası
- Onuncu hane aracın yılını
Belirten detayları içerir. Geri kalan hanelerde ise seri no yer almaktadır. Görüldüğü üzere şase numarası üzerinden bir araca dair her kısım yer almaktadır. Bu sayede şase numarası bilinen bir arabanın her detayına vakıf olunabilir. Kimlik numarası işlevi gören şase numarası işte bu yüzden araç için oldukça önem arz eder. Ruhsatta da bulunur. Şase numarası bir araç için tamamen kişisel olduğundan o araca dair geçmişteki işlemlerinde bilinmesini sağlar. Hiçbir şekilde değiştirilebilmesi mümkün değildir ve bu konudaki girişimler de suç teşkil etmektedir. Bir aracın geçmiş kazaları ve diğer işlemleri de bu sayede ortaya çıkarılmaktadır.
Şase Numarasının Amacı Nedir?
Şase numarası araç üzerinde de birkaç yerde bulunmaktadır. Aracın sürücü bölümünün kapı tarafında bulunabileceği gibi bu on yedi haneli numara motor kısmında da yer alabilmektedir. Araba lastiği boşluğunda da bulunabilir. Şase numarası sıfırdan dokuza kadar olan rakamlar ile harf karakterlerden oluşuyor. Şase numarasının ülkelere göre ilk üç hanesi değişiyor.
Herhangi bir hırsızlık ya da illegal durumla karşılaşıldığında da araç şase numarası sayesinde bir nevi telefon imei gibi düşünülürse kayıplara karışmıyor. Trafikteki tüm arabalar için zaruri olan VIN yani şase numarası okunmayacak duruma gelmemelidir. Şase numarası kasko ve sigorta işlemlerinde de en önemli detaydır. Değişen parçaların, kaza durumunun ve diğer geçmiş işlemlerin öğrenilmesi bu sayede mümkün olabiliyor.