Tatlıdan Uzak Durmak ve Kan Şekeri Düşmesini Engellemek

100 İnsandan 95’i Kesinlikle Tatlılara Dayanamıyor… Yada Kan Şekeri Düşmesi Sıkıntısını Yaşıyor… Peki Tatlılardan Nasıl Uzak Durabilir. Kan Şekeri Düşmesini Engelleyebilir miyiz? Hepsi Haberimizde…

Tatlılar, birçok insanın hayır diyemediği gıdalar arasındadır. Ama burada asıl soru, tatlı derken neyi kastettiğiniz, kastettiğiniz sınıflar arasından tercihlerinizi hangi yönde kullandığınızdır ve tabii ki ne kadar tükettiğiniz. Tatlı dediğimizde basit bir şekerde tutun da baklava gibi hamurlu ve şerbetli çeşitlere kadar uzana geniş bir yelpaze vardır. Her birinden aldığınız kalori farklıdır. Dondurma, puding gibi sütlü tatlılar tercih ettiğinizde (ki bunlar en avantajlı tercihlerdir), diğerlerine oranla daha düşük kalori almış olursunuz. Bu tabii ki işin sadece kalori kısmı bir gıdanın düşük kalorili olması kadar, o gıdayı tükettiğiniz sıklık da önem taşır. Çünkü asıl bağımlılığı ortaya çıkaran faktör tüketim sıklığıdır. Bu bir kısır döngüdür. Ne kadar sık ve çok tatlı yerseniz, vücudunuz o kadar çok tatlı isteyecektir.

Tatlı bağımlılığınız dan kurtulmak için neler yapmalısınız?

Herşeyden önce bağımlılığı yaratan fizyolojik bir etken olup olmadığının bakılmasında fayda var. Örneğin insülin direnciniz var ise, canınızın tatlı istemesi, hatta şiddetle istemesi çok normaldir. İnsülinin görevi vücuda alınan şekeri hücrelere taşımaktır. Fakat hücre kapılarının açılmadığı, yani direnç gösterdiği durumlarda glukozun yani şekerin fazlası yağ hücrelerinde depolanır. Böylece bir yandan vücut yağımız artarken, hücrelere ihtiyaç duydukları şeker giremediği için, vücut tekrar tatlı ister. Asıl kısır döngü sebebi budur. Dolayısıyla öncelikli fizyolojik sebepler araştırılmalıdır ve önlem alınmalıdır.

Fizyolojik sebeplerin dışında tabii ki en büyük etken tüketim miktarıdır. Çünkü yukarıda anlatılan süreç hücreler doluyken de aynı şekilde işler. Bu sefer kapı açılmadığı için değil, yani bir direnç olduğu için değil fakat hücrede yer olmadığı için yaşanacaktır aynı süreç.

Peki tatlı isteğimizin önüne geçmenizde size hangi yöntemler yardımcı olur? Bazı basit ama etkili yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:Protein ağırlıklı bir kahvaltı tercih etmelisiniz.

Kan şekerini hızlı yükselten ve doğal sonuç olarak hızlı düşüren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Ara öğünleri asla atlamamalısınız. Çünkü vücudu beş saat boyunca aç bıraktığınızda, kan şekeriniz çok düşer ve emin olun 5 saatin sonunda canınız sebze değil, karbonhidrat ister. Kaldı ki bu kadar aç kaldıktan sonra brokoli dahi tüketseniz, kan şekeriniz hızla yükselecektir. Sporu hayat tarzı haline getirip, düzenli egzersiz yapmanız da tatlı isteğinizin önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır.

Tercihlerinizi beyazlardan yana değil, esmer gıdalardan yana yapmalısınız(kepekli un, tam buğday ekmek, bulgur vs.. Gibi)

Tatlı ihtiyacı hissettiğinizde meyve, meyveli yoğurt, kuru kayısı, hurma gibi besinler sizi tatmin edip yardımcı olacaktır.

Bunlar gibi birçok basit önlem alarak çok keyifli ve sağlıklı beslenmek mümkün. İmkansız diye birşey yok.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.