Benzin Fiyatı Nasıl Hesaplanıyor? 2024 Ötv + Kdv + EPDK Payı Oranları
Benzindeki Ötv Oranı Nedir, Benzinin Kdv Oranı Nedir, Benzin Ham Fiyatı Nedir? Benzinin Yüzde kaçı Kdv ve Ötv, Benzin Rafineli Fiyatı Nedir ?
Benzin Fiyatı Nasıl Hesaplanıyor?
Günümüzde en çok çok konuşulan benzin fiyatları olmaya başladı. pandemi döneminde 5 TL civarına kadar inan benzin Ocak 2024 itibariyle 33,50 TL’yi görmüş durumda. Özellikle sık sık araç kullananlar için son derece sıkıntılı bir hal almaya başladı. İnsanlar artık gidecekleri yere toplu taşıma ile gitmeye başladılar. Bazen görüyorsunuzdur artık insanlar araçlarını park ediyor ve bazen 15 gün bazen de 30 gün araçlarını kıpırdatmıyorlar. benzin fiyatı hesaplama ise son derece basit fakat rakamı şişiren bir çok etken var. Tabi ki öncelik petrol fiyatları fakat dolar kuruda çok büyük etkisi bulunmakta. Özellikle son dönemde benzin fiyatı nasıl hesaplanıyor, benzin fiyatında ötv yüzde kaç, bezinin kdvsi ne kadar,benzinin ham fiyatı ne kadar gibi bir çok soru sorulmakta. Tüm bunların cevaplarını sizler için hazırladık.
Aslında 2005 yılına kadar benzin fiyatları devlet tarafından sabitlenirdi. fakat 2005 yılından sonra serbest fiyatlama politikasına geçildi. Bu uygulama ile benzin istasyonları kendi fiyatlarını belirleyebilmekte. Fakat tabi ki anormal farklar olmadan. Çünkü EPDK devamlı denetlemekte. Birde tabi ki A benzin istasyonunda fiyat daha yüksekse B de ucuzsa neden A’ benzinliğin den benzin alınsın ki.
Türkiye’de Benzin Fiyatları 3 Aşamada Hesaplanıyor.
1 ) Rafineli Fiyatı
Aslında petrol ilk başta rafinelide ayrıştırılır işlenir. Bu aşamada rafineli çıkış fiyatına Hem Özel Tüketim vergisi kısaca ÖTV hemde Enerji Piyasası Kurumu EPDK payı eklenmekte. Yani daha ham halde rafineliden çıkışta daha ÖTV ve EPDK payı eklenmiş oluyor. Yani sadece rafineliden çıkan benzin bir anda neredeyse 23,9 ÖTV , ve %0,2 civarında EPDK payı ile %24 neredeyse zamlanmış oldu.
Epdk Payı genel olarak Beyaz ürünler için 2.54 TL/M3 ve Siyah ürünler için 2.69 TL /Ton’dur.
Türkiye’de petrol fiyatları yakıtın geldiği rafineliye göre belirlenir. Bize en yakın Akdeniz – İtalya piyasası olduğu için CIF akdeniz tarafından günlük dolar kuruna göre fiyatlandırma yapılmaktadır.
Genel olarak benzin Fiyatını Hesaplamak için :
Rafineri Petrol Satış Fiyatı (KDV Olmadan) = Gümrüksüz Ham Rafineri Fiyatı + ÖTV(Özel Tüketim Vergisi) + EPDK payı
2 ) Benzin Depo Satış Fiyatı
Petrol işlendi ve rafineliden çıktı. Şimdi olay dağıtıcı firmalara geliyor. Dağıtıcı markalar benzin olarak alım yapar. Burada da fiyata , İstasyon Karı, Tesis bakım ücreti ve pazarlama fiyatları eklenir. Bu aşamadaki fiyatlar depo satış fiyatları olarak isimlendirilir.
3 ) Benzin Pompa Satış Fiyatı
Bu bölümde depo satış fiyatının üstüne bayi masrafları, bayi karı, lojistik giderleri eklenir ve bu şekilde fiyat belirlenir.İllerde farklı benzin fiyatlarının olmasının sebebi de lojistik giderleridir. İzmir ve Kocaeli’nde her zaman benzin diğer illere göre daha uygundur. Ortalama 3-4 kuruş daha uyguna benzin alırsınız. Fakat Mardin’de benzin ortalama olarak 5 ile 7 kuruş arasında daha pahalıdır.
Benzin Pompa Satış Fiyatı Etkileyen Faktörler
benzin satış fiyatı aslında dünyada yaşanılan her durumdan etkilenmektedir. Bir yerde fazladan kuyu açılmasından tutun bir ülkenin bir ülkeyi tehdit etmesi bile petrol fiyatlarını tırmandırır. Özellikle son dönemde Rusya Ukranya savaşıyla birliktede sonuçları görebiliyoruz. 70 dolardan bir anda 132 dolarlara kadar çıkan bir petrol fiyatı görünmekte. Petrol çıkaran ülkeler bile fiyat artışlarından nasibini bir şekilde alıyor.
Genel olarak Listeleyecek olursak;
Petrol kullanımının artması ve çıkarılan varil sayısının azalması
Petrol yerine hala alternatif bir ürün çıkmaması (Elektrik araç sektörü çok yavaş ilerliyor)
Petrol çıkarma maliyetlerinin yüksek olması ve giderek tükenmesi
Petrolün taşınması, işlenmesi ve dağıtım maliyeti
Dolardaki değişimler
Ülkelerdeki vergi politikaları
Şehirlerin lokasyon olarak rafinelerden uzaklıkları
Benzinin Kalitesi