Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2024, Kullanımı, Markaları ve Yan Etkileri

Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2024 , Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır, Ertesi Gün Hapı Kullandıktan sonra Kanama, Ertesi Gün Hapı Yan Etkileri, Ertesi Gün Hapı kısır Yapar mı? ,Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Korur, En iyi Ertesi Gün Hapı Markası

Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2024, Kullanımı, Markaları ve Yan Etkileri

Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için farklı korunma yöntemleri vardır. Ertesi gün hapları, korunmak için geliştirilen ve korunmadan cinsel ilişkiye girilmesi ardından kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların fazla kullanımı sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi bazı yan etkileri de vardır. 4 farklı markanın geliştirmiş olduğu ilaçların kullanımları benzerdir.

ertesi-gun-hapi-yan-etkileri

Ertesi Gün Hapı Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişki ardından gebe kalınmaması için kullanılır. Doğum kontrolü için etkili seçeneklerden biridir. Bu haplar düzenli cinsel hayatı olan kadınlar için genellikle önerilmez. Adet düzensizliği yapabileceği gibi gebeliği önleme oranı diğer yöntemlere göre daha düşüktür. Ertesi gün hapı şu durumlarda kullanılabilir: korunmasız cinsel ilişki ardından, prezervatif kayması veya yırtılması durumunda, doğum kontrol hapının alınmayı unutulması durumunda.

ertesi-gun-hapi-sonrasi-kanama

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman İçilmeli?

Ertesi gün hapı embriyonun rahme tutulmasından önce içilmelidir. Aksi takdirde gebe kalmamak için çözüm üretmez. Bu nedenle önerilen kullanım süresi korumasız cinsel ilişki ardından geçen 72 saattir. Bu haplar ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar yüksektir. 72 saat sonra alınması durumunda koruyup korumadığı hakkında kesin bir şey söylenmesi doğru değildir. Ancak belirtilen kullanım süresi en sağlıklı zaman dilimidir.

Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Etkili?

Ertesi gün haplarının doğum kontrolündeki etkisi diğer korunma yöntemlerine kıyasla daha düşüktür. Ancak %75 oranında etkili olduğu bilinmektedir. Ertesi gün hapının etkili olması için kullanımının doğru olması gerekir. Bir kutu içerisinde bir ya da iki adet hap vardır ve tek doz içilmelidir. İlişki üzerinden en fazla 72 saat geçmiş olması, koruması için dikkat edilmesi gereken diğer noktadır. Hap içildikten sonra kusma ve ishal meydana gelirse ilaç etkisini kaybeder. İlaçlar içildikten 3 saat sonra bu rahatsızlar meydana geldiğinde tekrar içilmelidir.

ertesi-gun-hapi-adet-gecikmesi

Ertesi Gün Hapı Alındığında Hamile Kalma İhtimali Ne Kadar?

Korumasız cinsel ilişki ardından acil bir korunma yöntemi olan ertesi gün hapları sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir. Ancak etkili olduğu bilinmesine rağmen birçok kadının stresli olması da söz konusudur. Bu ilaçların yüzde yüz koruma sağladığını söylemek doğru değildir. Yanlış kullanımı, belirli sürelerde içilmemesi veya kilolu kadınlarda etkinliğinin daha az olması gibi durumlarda koruma sağlamama ihtimali söz konusudur. Yapılan araştırmalara göre %75 oranında gebeliği önler.

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama olabilir veya farklı yan etkiler gösterebilir. İlaç içtikten sonra kusmak, hapın etkisini kaybetmesine sebep olur. Aynı zamanda bu ilaçların adet düzensizliği yaptığı da bilinmektedir. Normal döngünüzde adet görmeme gibi bir durum söz konusu olduğunda ilaca bağlamak yerine gebelik testi yaptırmanız daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Ertesi Gün Haplarının Yan Etkisi Var Mı?

Ertesi gün hapları gebe kalmamak için başvurulacak düzenli bir koruma yöntemi değildir. Bu ilaçlar acil çözüm için başvurulması gereken ve mümkün olduğunca az kullanılması gereken bir korunma yöntemidir. İlaç kullanımının fazla olması koruma etkinliğini düşürür ve farklı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ertesi gün haplarının bilinen birçok yan etkisi vardır. Başlıca yan etkilerinden biri ilaç içildikten sonra bulantı, kusma ve ishal olunmasıdır. Bu durumlar ilacın etkisini tamamen ortadan kaldırır ve koruma sağlamaz. Bu nedenle bulantı hapı ya da farklı önlemler alarak yeniden içilmesi gerekir. Bunun dışında da ertesi gün haplarının yan etkileri vardır. Bu hapların kullanımı ile ortaya çıkan etkiler herkeste aynı değildir. Beraberinde kullanılan ilaçların olması, içeriğindeki maddelerin alerjik reaksiyonlara yol açması gibi durumlarda yan etkiler ortaya çıkar. Bu nedenle kullanımı öncesinde doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Ertesi gün hapının yan etkileri:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Baş dönmesi
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Memede hassasiyet
  • Ara kanama
  • Adetin geç ya da erken olması

Ella Fiyatı 2023 (Ella Ertesi Gün Hapı Cinsel İlişkiden Ne Kadar Süre Sonra Alınmalı)

ertesi-gun-hapi-kullanimi

Ertesi Gün Hapı Kullandıktan Sonra Kanama Olması

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra birtakım yan etkiler meydana gelir. Bu etkilerden en belirgin olanlarından biri kanama olmasıdır. Her kadında ortaya çıkmasa da kanama olması ilacın yan etkisi olarak tanımlanmakta ve geçici olduğu bilinmektedir. Kanama olması gebelik belirtisi değildir ve adet görene kadar ara ara olabilir. İlaç sonrasında normal adet kanamalarının düzeni de bozulabilir. Adetinizin geç olması gebe kaldığınızı göstermediği gibi korumama durumu da söz konusu olabilir. Aynı zamanda bazı kadınlarda erken adet görme durumunun olduğu da bilinmektedir.

ertesi-gun-hapi-zararlari

Ertesi Gün Hapı Ayda Kaç Kez Kullanılabilir?

Ertesi gün hapı kullanımının bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Hem koruma sağlaması hem de sağlık sorunlarının önüne geçilmesi açısından bu ilaç, mümkün olduğunda az kullanılmalıdır. Sık kullanıldığı durumlarda etkinliğinin azaldığı bilinmektedir. Aynı zamanda fazla kullanımı yan etkilerinin daha fazla görülmesine sebep olur. Sadece acil durumlarda alınması gereken ertesi gün hapının doğru kullanımı yılda en fazla üç kez alınmasıdır. Eğer düzenli bir cinsel yaşamanız var ve gebe kalmak istemiyorsanız başvurabileceğiniz farklı korunma yöntemleri önerilir. Doğum kontrol hapları, iğne gibi yöntemler uzun süreli koruma için daha etkili ve yararlıdır. Ertesi gün hapının sadece acil bir durumda başvurulacak çözüm olduğunu unutmamanız gerekir.

ertesi-gun-hapi-nasil-kullanilir

Ertesi Gün Hapları İsimleri ve Fiyatları 2024

  • Ella: Bu ilacın içerisinde 30 mg ulipristal bulunur. Kutu içerisinde 1 adet tablet vardır ve korumasız ilişkiden sonraki 3 gün içerisinde içilmesi gerekir. Eczanelerde satılan ilacın fiyatı 520 TL’dir.
  • Postpill: İçerisinde 1,5 mg levonorgestrel bulunan bu ilacın kutusunda 1 adet tablet vardır. Tek doz tabletin cinsel ilişki üzerinden 72 saat geçmeden kullanılmaması önerilir. Fiyatı 450 TL’dir.
  • Ertes 72: Bu ilacın içerisinde 1,5 mg levonogestrel vardır. Kutu içerisinde bir adet tablet bulunur ve tek doz kullanılması gerekir. Fiyatı 480 TL’dir.
  • Norlevo: İçerisinde 750 mcg levonorgestral bulunur. Kutu içerisinde 2 adet tablet vardır ve iki tabletin aynı anda içilmesi gerekir. Fiyatı 570 TL’dir.

Ella Fiyatı 2023 (Ella Ertesi Gün Hapı Cinsel İlişkiden Ne Kadar Süre Sonra Alınmalı)

Emzirenler Ertesi Gün Hapı Kullanabilir Mi?

Emziren kadınların ilaç kullanımında daha hassas ve dikkatli olması önemlidir. Ertesi gün hapları emziren kadınlara genellikle önerilmez. Ancak acil bir durumda kullanımı söz konusu ise süte karıştığı bilinmeli ve belirli bir süre içen kişinin emzirmemesi gerekir. Ertesi gün hapı alındıktan sonraki 8 saat emzirmemek, bebeğin sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Eğer bu süre içerisinde süt geliyorsa pompa yardımı ile sütün çekilmesi ve atılması gerekir. Bu süre sonrasında ise emzirmeye devam edilmesinde sakınca yoktur.

ertesi-gun-hapi-fiyatlari-2021

Ertesi Gün Hapının Etkinliği Ne Kadar?

Doğum kontrolü için kullanılan bu ilaçların etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Ancak etkinliğinin fazla olması için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Ertesi gün hapı kullanımı için önerilen süre 3 gün olsa da bu ilaç ne kadar erken içilirse o kadar etkili bir koruma sağlayacaktır. Bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklarınız varsa ilaç almadan önce bulantı önleyici farklı bir ilaçla birlikte alarak ilacın etkisiz kalmasını engelleyebilirsiniz. Bu ilaçların az kullanılması da daha etkili olduğunu göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.