Falçata (Maket Bıçağı) Kesiklerinde Evde İlk Yardım Tedavisi
Evimizde İş yerimizde Başımıza Gelecek Basit Ama Tehlikeli Kazalardan Biride Falçata Yani Maket Bıçağı Kesiklerinden Dolayı Yaralanmalardır. Falçata Kesikleri Nasıl Geçer ,Falçata KEsiklerinde İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır? Maket Bıçağı Kesiklerinde İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır… Tüm Ayrıntılar Haberimizde…
Falçata ve Maket bıçağı aslında ilk başta çok basit ve zararsız gelebilir. Fakat Maket Bıçağı kesikleri çok tehlikelidir. Nedeyse jiletten daha tehlikeli ve derin yaralar açabilir. Falçatalar genellikle karton ve mukavva gibi kalın cisimleri kesmek için tasarlanmıştır. Son derece keskindir. Her gün binlerce kişi falçata kesikleri nedeniyle hastanelere gitmektedir. Maket bıçağı kullanırken çok dikkat edilmelidir. Fakat diyelim ki falçata elinize yada vücudunuzda herhangi bir yere bir kesik atıldı. Maket bıçağı kesiklerine nasıl Müdahale edilmeli. Doktor Erkan Hakta’dan çok önemli bilgiler…
Falçata Kesiklerinde Yapılacak İlk Müdahale:
Öncelikle Maket Bıçağının paslı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Üzerinde herhangi bir kimyasal madde var mı kontrol edilmelidir. Genellikle kıyıda köşede durdukları için pas tutması muhtemeldir. Bıcaklarda pas varsa kestiğiniz yara damarlara temas etmiş mi kontrol edilmelidir.Damar yada yakınlarına bir temas varsa kesinlikle bir sağlık ocağına gidilmeli ve Tetanoz aşısı olunmalıdır. Deri üzerinden bir kesik varsa kanama çok değilse tetanoz aşısına gerek olmayabilir. Yinede sağlık için tetanoz aşısı olmakta yarar vardır.
Falçata Kesiklerinde Yaraya Yapılacak Müdahaleler:
Falçata kesiğinde öncelikle kesilen yer soğuk suyun altında tutularak kanamanın durdurulması sağlanır. Fakat bir süre yaraya bastırmamanız gerekmektedir. İçeride pis kanın akması için yaranın açık tutulması sağlanmalıdır. Kanama azaldığından yarayı kapatacak şekilde el ile baskı uygulanabilir. 5 dk lık bir baskı ile yara kapanmadı ise kesinlikle bir sağlık kuruluşuna gidilip dikiş attırılmalıdır. Baskı ile yara kapanıyorsa kanama azaldıktan sonra Tentürdiyot ile yara iyice temizlenmelidir. Açık yaraya herhangi bir krem v.b ilaç sürülmemelidir. Temizlenen yara gazlı bez ile sarılmalıdır. Kesik kısmı birleşecek şekilde fazla fazla bastırmadan biraz hava alacak şekilde sarılmalıdır. Gazlı bez yoksa temiz pamuklu bir bez ile de sarılabilir.
Ortalama 3-4 saat sonra yara üzerindeki gazlı bez değiştirilmelidir. Değişim esnasında tekrar tentürdiyot kullanılıp yara tekrar temizlenir. Kesilen bölgenin temizliği kontrol edilir. Tekrar gazlı bez ile hafifçe sarılır. ortalama 2 gün içinde sargı bezi çıkarılmalıdır. Kesilen bölgede şişlik yada morluk görülürse bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
merhaba ben 13 yasındayım bugun elımı kestım kazala ve ne taparım