Hakim Maaşları, Hakim Nasıl Olunur? Hakimlerin Görevleri
Kutsal Mesleklerden Biridir Hakimlik. Adalet Dağıtmak Haklıyı Haksızı Bulmak En Önemli Görevleri Olan İnsanlardır. Peki Hakimler Ne Kadar Maaş Alır?Hakim Nasıl Olunur? Hakimlerin Görevleri Neler? Hakim Olmak İÇin Hangi Özellikler Gerekir? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…
Hakim Nasıl Olunur?
Hakimlik, statü olarak oldukça yüksek mertebe sayılan mesleklerden birisidir. Hakim olabilmek de elbette diğer mesleklere oranla daha zor olmaktadır. Hakim olabilmek için devletin koyduğu bazı koşulları yerine getirebilmiş olmak gerekmektedir. Hakim nasıl olunur diye bakıldığı zaman, bunun için öncelikle herhangi bir hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hakimler yalnızca hukuk fakültesi mezunu olan kişiler arasından seçilmektedir. Hukuk fakülteleri de bildiğimiz üzere, puan aralıkları en yüksek olan fakültelerden birisidir. Yani üniversite giriş sınavlarından aldığınız puanın 400 ve üzeri olması gerekmektedir. Özel üniversiteler haricinde, devlet üniversiteleri alımları genel olarak bu puan civarında yapmaktadır. Hakim olabilmek için gerekli koşullar 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Bu kanuna göre hakim olabilmek için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu kanundaki maddeye göre, hakim olabilmek için giriş sınavının yapıldığı tarihten itibaren 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir. Diğer bir şart ise, bahsettiğimiz gibi adayların hukuk fakültesi mezunu olmalarıdır. Adayla yabancı bir hukuk fakültesinden mezun olarak da Türkiye’de hakim olabilmektedir. Ancak bunun için eksik kalan derslerinden sınava girip, başarı belgesini almak gerekmektedir. Bunun dışında adayların herhangi bir kamu yasağının bulunmaması gerekmektedir. Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis yatmış olan kişilerin de hakim olabilme şansları yoktur. Hukuk fakültesinde mezun olan kişiler için bir adet yazılı sınav ve sonrasında da mülakat yapılmaktadır. Hakim olabilmek için adayların bu her iki aşamayı da başarıyla geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda avukat olan kişiler de, hakimlik mesleğine geçiş yapabilir. Bunun için en az 5 yıl avukatlık yapmış olmak ve giriş sınavı yapıldığı andan itibaren 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir. Aynı şekilde bu adaylara da hakimliğe geçebilmek için yazılı sınav ve mülakat uygulaması yapılmaktadır.
Hakim Maaşları
Türkiye’de şuan için hakimler, mesleğe yeni başlayanlar ve birinci sınıf hakimler olmak üzere iki kademede değerlendirilmektedir. Mesleğe yeni başlayan hakim maaşları şuan için 5085 TL civarı olmaktadır.. Birinci sınıf hakimler ise şuan için 8132 TL’dir. Bu maaşlar, henüz son zamlar eklenmemiş şekildedir. Bu maaşlara son zamlarla birlikte; bölge tazminatı ve asgari geçim indirimi faktörler de eklenince, maaşlar daha yukarı seviyelere çıkmaktadır.
Hakimlerin Görevleri
Hakimlerin görevleri kendilerine gelen dosyaları incelemek ve dikkatli adil bir şekilde kararlar vermek. Davacı ve davalıları tarafsız bir şekilde dinlemek ,Avukat bilirkişi den alınan bilgileri değerlendirmek, Avukatlar ve bilirkişiler tarafından hazırlanan belgeleri dava dosyasına eklemek ve değerlendirmek, Kanıtlar kanunlar ve verilen ifadelere göre dava hakkında hüküm vermek.