Trigliserid Nedir? Trigliserid Nasıl Düşürülür? Trigliserid Yüksekliği Belirtileri
Trigliserid Nedir? ,Normal Olması Gereken Trigliserid Kaç Olmalı?,Trigliserid Nasıl Düşürülür? ,Trigliseridi Düşürmek İçin Neler Yapmalı? ,Trigliseridi Düşüren Besinler, Yüksek Trigliserid Belirtileri ,Trigliseridi Yükselten Nedenler Neler? , Genetik Trigliserid , Trigliserid Diyeti ve Tüm Ayrıntılar Haberimizde…
Kan Tahlili yaptırdınız. Sonuçlara bakıyorsunuz birden Trigliserid diye bir bölüm var. Trigliserid değeriniz koyu siyah. Artık ilk seçenek google a sormak. Tabi ki Google da bir çok konuyla alakalı alakasız yazı bulabilirsiniz. Bazı yazılar var ki insanı tamamen karamsarlığa sokmakta. Trigliserid yüksekliği evet hastalıklara davetiye çıkarıyor fakat yinede önce ilk olarak doktorunuzu dinlemelisiniz. Çünkü Trigliserid yüksekliğinin bir çok sebebi olabilir. Öncelikle Trigliserid Nedir bunu cevaplayalım. Trigliserid aslında bildiğiniz yiyecek ve içeceklerden aldığınız yağdır. Kanınızdaki ya değeri diyebiliriz. Ne kadar fazla yağlı yiyecekler tüketirseniz o kadar artmaktadır. Tabi ki bu değerin yüksek olması sadece yağlı yiyeceklerle alakalı değil. Bir çok sebebei olabilir. Pankreas hastalıkları, Genetik olarak geçen ve vücudun kendi kendine kanda Trigliserid değerlerini arttırma ihtimali mevcut. Bunlar yapılan testlerle zaten ayrıntılı olarak çıkmaktadır.
Trigliserid değerinizin ne seviyede olduğunu öğrenmek için 2 ay aralıkla kan tahlili yaptırmanız gerekir. İlk değer ile son değer arasında yediklerinize içtiklerinize dikkat ettiğiniz halde bir düşme yoksa genetik Trigliserid yüksekliği olma ihtimaliniz çok fazladır. Kesinlikle doktorunuza başvurmalı ve detaylı bir kontrol yaptırmalısınız.
Eğer Trigliserid değeriniz yüksek çıktı ise ilk yapmanız gereken hayatınıza sporu sokmaktır. Yürüyüş koşu artık hayatınızda önemli bir yer alması gerekmektedir.
Trigliserid Nasıl Düşürülür? Trigliseridi Düşürmek İçin Neler Yapmalı?
Öncelikle yağ ile savaştığınızı unutmayın. Yağ demek kilo demek. Bel bölgenizdeki yağlardan kurtulmanız gerekiyor. Bu nedenle ilk yapılması gereken kilo vermek.
Ne demiştik Trigliserid aslında bir yağ. Zararlı yağlardan uzak durmak gerekiyor Margarin ve Ay çiçek yağı kesinlikle kullanmamalı ,tüm yemeklerde Zeytinyağı kullanmalı.
Cips Kızartma ve ambalajlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Kola gibi Gazlı içeceklerden ve kutu meyve sularından kesinlikle uzak durun.
Alkol alışkanlığınız varsa kesinlikle bırakın. Bırakamıyorsanız ayda 1 e indirin ve dozunda için.
Trigliserid i tetikleyen diğer bir etkende karbonhidratlı yiyecekler. Özellikle hamur işinden kesinlikle uzak durmalısınız. Pirinç pilavını hayatınızdan çıkarın. Ekmek olarak sadece tam tahıllı ekmek yiyin onuda dozunda yemelisiniz.
Omega 3 yağı en değerli yağdır ve Trigliserid ile savaşır. Bu nedenle Omega 3 içeren besinler kesinlikle yemelisiniz. Balık çeşitlerinde Omega 3 fazlasıyla bulunmaktadır. Fakat balık ile çok aranız yoksa Omega 3 yağ kapsülleri satılmaktadır. Bunları kullanabilirsiniz.
Yukarıda anlatılanları hayat standardınız haline getirirseniz hem daha sağlıklı bir yaşamınız olur hemde Trigliserid değerleriniz hızlıca düşer. Fakat yukarıdaki maddeleri yaptınız hala Trigliserid değeriniz düşmedi ise kesinlikle doktorunuza başvurunuz.
Trigliserid Nasıl Olur?
Trigliserid Çok fazla doymuş yağlar karaciğer tarafından kolesterol haline gelir ve kandaki kolesterol seviyesini arttırır. Bunun üzerine çok fazla yağlı ve karbonhidratlı beslenildiğinde yada alkol alındığınında karaciğer bunu Trigliserid ‘e çevirir ve kandaki değerler yükselir.
Normal Olması Gereken Trigliserid Kaç Olmalı?
Yetişkin bir insanda olması gereken Trigliserid Seviyesi en fazla 150 mgr/dl olmalıdır.
Trigliserid Seviyesi 150 mgr/dl ve üzerinde ise kesinlikle bel bölgesindeki yağlardan kurtulunmalıdır. 200 mgr/dl ye kadar olan değerler sınır kabul edilir.
Trigliserid Seviyesi 200 mgr/dl ile 499 mgr/dl arasında ise kesinlikle yukarıda saydığımız uyarılar dikkate alınmalıdır. Bu oranlanlardaki Trigliserid değerleri damar tıkanıklığını bağlı felç riskini %30 oranında arttırmaktadır.
Trigliserid Seviyesi 500 mgr/dl ile 1000 mgr/dl acil olarak diyete be ilaç kullanmaya başlamalıdır. Doktor gözetiminde gerekiyorsa hastanede yatarak özel diyet programı uygulanmalıdır. Bu seviyelerdeki Trigliserid damar tıkanıklığına bağlı felç riski %60 oranında arttırmaktadır.
Trigliseridi Düşüren Besinler
Özellikle Fırında yağsız olarak pişirilmiş Somon balığı,Mümkünse pişmemiş ton balığını kendiniz pişirmeniz. Bulamıyorsanız çok fazla tavsiye etmesekte konserve ton balığı, Fırında yada buğlama olarak uskumru balığı,
Özellikle Cevizde çok faydalı yağlar bulunmakta ve bu yağlar Trigliserid ile yarışmaktadır.Ayrıca badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz. Fakat bunlarıda günde ortalama 1 avuç olacak şekilde tüketilmelidir.
Baklagillerden özellikle kuru fasülye nohut kesinlikle haftada 1 kez tüketilmelidir.
Haşlama Patates, mevsiminde domates, havuç, pırasa sarmısak gibi sebzeler ile soğan, semizotu, brokoli, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeler de Trigliserid ile savaşmaktadır.
Kiraz, çilek, elma özellikle limon Trigliserid seviyesini düşürür
Baharat ve çaylarda da Adaçayı, Ardıç, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane, Çavdar
Özellikle son dönemlerde çok fazla meşhur olan keten tohumu yağı ve kanola yağıda Trigliserid seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Yüksek Trigliserid Belirtileri
Trigliserid aslında kendini çok belli etmez.Trigliserid Seviyesi 200 mgr/dl altında olanlarda neredeyse yok denecek kadar azdır. Fakat 200 mgr/dl üstünde olan yetişkinlerde en sık gözlenen belirtileri ise ;
Her gün devam baş ağrısı ve genellikle aynı saatlerde ağır baş ağrıları,
Gün içinde ani halsizlik ve hareketlerde ağırlık,
Tansiyon değerlerinin yükselip anlık artması,
Dirsek ve eklem yerlerinde nodül oluşması,
Pankreas ihtihabı
Trigliseridi Yükselten Nedenler
Yeme içme alışkanlıklarınız son derece güzel iyi besleniyorsunuz ve kilonuz yok fakat Trigliserid değerleriniz yüksek çıkıyorsa aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir.
Böbrek ile ilgili hastalıklar, Gereksiz ilaç kullanımı, Özellikle Pankreas iltihaplanması, Doğum kontrol hapı kullanılması, Diyabet hastalığı, Ağır Enfarktüs gibi sebeplerden dolayı Trigliserid oranınız yükselebilir. Bunlardan en tehlikelisi ise ölümle sonuçlanabilen Pankreas iltihaplanmasıdır.
Yüksek Trigliseridin Zararları
Yüksek Trigliserid değerlerinin en büyük zararı damarlara vermektedir. Özellikle kalbe giden damarlarda sertleşme ve damarları tıkama gibi sonuçları vardır. Kol ve bacaklarda damarların tıkanması ile birlikte morarma hissizlik ve uyuşmalar çok sık görülmektedir. Halk arasında inme olarak bilinen kısmı yada felç geçirme riskini %100 arttırmaktadır. Ayrıca beyin fonksiyonlarınıda olumsuz etkiler depresyon stres ve sinir yapabilmektedir.
Trigliserid Diyeti
Trigliserid değerlerini düşürmek en çok dikkat etmeniz gereken nokta yedikleriniz ve içtiklerinizdir. Sizler için Trigliseridi düşüren diyet tarifini hazırladık.
Kahvaltı:
* 2-3 dilim az yağlı peynir * 1 tatlı kaşığı reçel veya fındık ezmesi * 5-10 adet yeşil zeytin * 1 dilim çavdar yada tam tahıllı ekmek * 1 portakal * 1 adet orta boy domates
Öğle:
* yarım porsiyon sebze yemeği, 5 yemek kaşığı bulgur pilavı * 1 kase az yağlı yoğurt * 2-3 dilim çavdar veya tam tahıllı ekmek * Salata (1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı)
Akşam:
* 100 gram civarında ızgara et (tavuk, balık, kırmızı et, hindi) * Yarım porsiyon tabak sebze yemeği * Yarım kase az yağlı yoğurt * 2 dilim çavdar veya tam tahıllı ekmek * Salata (1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı)
Genetik Trigliserid
Yukarıda anlatılanların hepsini uyguladınız fakat Trigliserid değerlerinizde hiçbir düşme yaşanmıyorsa akla gelecek ilk seçenek Genetik Trigliserid olmasıdır. İsterseniz hiç yağ kullanmayın karbonhidrat ile beslenmeyin Trigliserid değeriniz yüksek çıkabilir. Bu gibi durumlarda doktora kesinlikle başvurmanız gerekir. Genetik Trigliserid yüksekliği özellikle ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmadır. Türkiye’de ortalama 100 kişiden 2 inde genetik Trigliserid yüksekliği bulunmaktadır. Genetik Trigliserid vücud üretmektedir ve kesinlikle takip edilmesi gerekir. Değerleri düşürmek için ilk yapılması gereken günde ortalama 1 saat düzenli yürüyüştür.
Trigliserid değerim 200 çıktı. Ne yapmam gerekiyor. Tehlikeli mi.
Trigliserid değerim çok yüksek çıkıyor. Bir türlü dusuremiyoruz. Trigliserid pankreas iltihabı sonrasında da kansere çevirir mi? Doktor da net bişe söylemiyor. Trigliserid ne yaparak düşer? Deneyenler yazarsa sevinirim.