Hamas Nedir? Hamas Neden Kuruldu? Kim Kurdu? Hamas’ın Amacı Nedir?

Hamas Örgütü Hakkında Tüm Bilinmeyenler… Hamas Neden Kuruldu? Hamas Örgütünün Amacı Nedir Kim tarafından Kurulmuştur? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Hamas Örgütü

Hamas Örgütü Nedir?         

Hamas (İslami Direniş Hareketi), Filistin Ulusal Yönetimi’nde seçimle birlikte Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli bir örgüt ve siyasi partidir. Hamas örgütü, kendini siyonizme karşı savaşan İslami bir direniş örgütü hareketi olarak tanımlamaktadır.

Hamas Örgütü nasıl ve neden kuruldu?

Hamas’ın kuruluşu ilk olarak 1987 yılında ilan edilirken Filistin’de başka örgütlerle olan ilişkisi ise 1948 yıllarına kadar uzanmaktadır. Örgüt kendisini Mısır’da 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler Cemaati’nin bir uzantısı olarak görürken günümüze kadar gelen hareketin devamında ise siyasi bir otorite çalışmaları ve askeri bir gücün birleşimi hedefi yer almaktadır.

Hamas Örgütün Amacı

1948 öncesi İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni kapsayan bölgelerde yeniden Filistin İslam devletini kurmanın amacını taşıyan Hamas örgütü, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre yurt dışında yaşayan Filistinliler, İran hükümeti ve Arap coğrafyasından gelen maddi yardımlarla finanse edilmektedir.

Hamas Örgütünü Kim Kurdu?

Bu örgütün kurucusu Şeyh Yasin’dir. Yasin, tüm dünyada Filistin İslâmi Direniş Hareketi (HAMAS)’ın kurucusu ve lideri olarak bilinmektedir. Zor günler geçiren Şeyh Yasin, zaman zaman hapishanelerde yatmış ve pek çok suçtan yargılanmıştır. 2004 yılında ise İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında hayatını kaybetmiştir.

Hamas Örgütü Nerede Kuruldu?

Hamas’ın ana kökleri 1928 yılında Mısır’da kurulan Müslüman Kardeşler örgütüne kadar uzanmaktadır. Hamas’ın ilk kurulduğu yer olarak Mısır olarak adlandırmaktadır. Müslüman Kardeşler, 1930’lu yıllardan sonra Filistin’de varlık göstermeye başlayarak, Gazze’de ve Kudüs’te bürolar açtılar.

Hamas örgütünün amacı ve neden kurulmuştur?

Hamas örgütü resmi kuruluş bildirgesine göre Filistin sorununa dair görüşler; siyonist düşmanlara (İsrail) karşı mücadele için tek çözümün cihad olduğu ve hiç bir şartta İsrail ile bir uzlaşmaya varılmaması. Akdeniz kıyısından Ürdün nehrine kadar olan Filistin topraklarının asla siyonistlere devredilmemesi. Ayrıca İsrail’in Filistin topraklarından çıkarılması gereklidir. Hamas İsrail’i, kapitalizm, komünizm savaşlar gibi modern dünyayı kökten etkileyen her türlü sorunun ana kaynağı olarak görmektedir. Hamas ayrıca kurup işlettiği hastaneler, okullar, aşevleri, bakım merkezleri, spor kulüpleriyle Filistin topraklarında geniş çapta faaliyetler göstermektedir. Dolayısıyla bir örgütten, bir siyasi partiye dönüşmesinde bu tür çalışmalarının katkısı da oldukça büyük. Hamas’a bağlı olan İzzeddin el Kassam Tugayları, Hamas’ın silahlı bir kolu olarak faaliyet göstermektedir. Hamas’ın silahlı kanadına bu ismin verilmesinin nedeni ise İzzeddin El Kassam’ın Filistin’in bağımsız bir İslam ülkesi olması için fikri şekilde harekete geçen ve ardından da bu savaşını silahlı direnişe çeviren ilk eylemci olmasından dolayıdır.

İsrail tarafından tespit edilmeyi ve yakalanmayı zorlaştırmak için dağınık ancak hücresel bir yapıdadırlar. Örgütteki herkes herkesi tanımayabilir. Katliam gibi toplu eylemlerde örgütün üst düzey bölüm sorumluları, kendilerine bağlı hücredeki savaşçıları harekete geçirir. Örgütteki savaşçı teröristlerin bazıları Lübnan’ın güneyinde Hizbullah kamplarında Hizbullahçılar tarafından özel olarak eğitilmiştir.

Hamas Örgütünün En Büyük ve En Kanlı Eylemi

Hamas’ın ilk saldırısı olan 6 Temmuz 1989 Kiryat yakınlarında meydana gelen bir intihar saldırısı sonucunda 22 kişi ölmüştür. 19 Ekim 1994 tarihinde İsrail’in başkenti Tel Aviv’de meydana gelen başka bir intihar saldırısı sonucunda ise 22 kişi hayatını kaybetmiştir.

9 Ağustos 2001 tarihinde Kudüs’de meydana gelen intihar saldırısı sonucunda 7’si çocuk 15 kişi öldü ve 130 kişi ağır yaralandı.

9 Mart 2002 tarihinde Kudüs’de düzenlenen başka bir intihar saldırısının sonucunda 11 kişi öldü ve 54 kişi yaralandı.

11 Haziran 2003 tarihindeki Kudüs’deki kanlı bir intihar saldırısında ise 17 kişi yaşamını yitirmiştir.

31 Ağustos 2004 tarihinde Beerşeba’daki iki farklı intihar saldırısı sonucunda 16 İsrailli öldü. Saldırıyı Hamas üstlenmiştir.

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorumlar
  1. Alperen Özcan dedi ki:

    Tek bir sorum varda o da çözüldü hamas terörist değilmiş

    1. Alperen Özcan dedi ki:

      Yoksa teröristmi anlamadım ya